Buď Lisabon, nebo Moskva, řekl Topolánek senátorům

Domácí Domácí
6. 5. 2009 15:16
Senát rozhoduje o osudu Evropské unie. Na stole má reformní dokument
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři už několik hodin diskutují, zda ratifikovat Lisabonskou smlouvu. Za řečnickým pultíkem se střídá jeden zákonodárce za druhým.

Osud klíčového dokumentu, který má reformovat Evropskou unii, je stále nejistý. Ke schválení je totiž potřeba 49 hlasů, jistotou je však v tuto chvíli 47.

Očekává se ale, že se ještě připojí část občanských demokratů. Právě z jejich klubu zaznívá nejostřejší kritika smlouvy.

Samotnému jednání o Lisabonu předcházelo další ožehavé téma - takzvaný vázaný mandát. Ten upravuje převod pravomocí z vlády na Brusel. A právě jeho schválením podmiňovali senátoři jednání o samotné smlouvě.

Topolánek: Nebuďme žábou na prameni

Zákonodárce, jejichž počínání bedlivě pozoruje celá Evropa, přišel přemlouvat i končící premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. "Sešli jste se zde, abyste jednali o dokumentu, který je na jedné straně démonizován, na druhé straně jsou jeho dopady bagatelizovány," zahájil svůj projev.

Připomněl, že jde o průsečík zájmů všech 27 členských zemí. "Nepřijímám Lisabonskou smlouvu s nadšením, beru ji ale jako cenu za členství v klubu."

Nový reformní dokument podle něj není něčím, co přišlo shora, ale výsledek vyjednávání demokraticky zvolených politiků". "Nestojíme tu my Češi proti všeobjímající Unii, jsme tu jako jedna ze sedmadvaceti zemí."

Neschválení smlouvy by se podle něj jen posílilo hlasy volající po rozdělení Unie. "A žene nás do náruče Moskvy," varoval. "O konečné podobě Evropské unie nerozhodují smlouvy, ale činy politiků."

"Lisabonská smlouva hájení národních zájmů ztíží, odmítnutí ho znemožní," zakončil svůj projev.

DOKUMENT:
Přečtěte si, co řekl premiér Topolánek senátorům

Šestý hlas přislíben

Po Topolánkově projevu se otevřela obecná rozprava.

V ní se krátce před třetí objevil možný šestý ze sedmi potřebných hlasů ODS pro Lisabonskou smlouvu. K pětici kolegů, kteří už včera deklarovali, že dokument podpoří (Přemysl Sobotka, Alexandr Vondra, Alena Palečková, Jiří Stříteský, Bedřich Moldan) se zřejmě přidá senátor Pavel Sušický.

Právě z ODS v rozpravě vystoupilo nejvíce kritiků smlouvy, mnozí jasně řekli, že budou halsovat proti. K nim se přidala také nezávislá senátorka Liana Janáčková.

Nejčastější výtky senátorů směřují na změnu pravomocí. V podstatě je to smlouva, která vydává všechny pravomoci Evropské unii, zaznělo od řečnického pultíku.

Z opačné strany hovořil někdejší ministr zahraničí Jiří Dienstbier (za ČSSD) se pro změnu podivil tomu, že řada odpůrců Lisabonu chce čekat na to, jak se v novém referendu rozhodnou Irové.

"Ti, kteří se nejvíce ohánějí naší suverenitou, chtějí se schválením čekat na to, jak rozhodne někdo na opačném konci kontinentu," prohlásil. Narážel tak například na prezidenta Václava Klause. "Náš problém není Irsko, ale české komplexy," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy