Bublan: Nasazení odposlechů v kauze Rath šlo moc hladce

Sabina Slonková, Tereza Šídlová
5. 6. 2012 18:30
Bývalý šéf české rozvědky a Rathův bývalý stranický kolega komentuje projev obviněného
Hovoří David Rath. Není zlomený, ale bojí se toho, říká jeho kolega František Bublan.
Hovoří David Rath. Není zlomený, ale bojí se toho, říká jeho kolega František Bublan. | Foto: Jan Langer

Praha - Stranického kolegu Davida Ratha viděl vystupovat v sále Poslanecké sněmovny nesčetněkrát. Dnešní projev však Františka Bublana přece jen překvapil.

V čem?

Bývalý duchovní na prvním místě jmenuje postřeh, že vazebně vězněný David Rath nehrál jen na city. 

"Jeho projev byl hodně racionální a myslím, že i směrovaný k veřejnosti," zhodnotil Rathovo vystoupení Bublan, někdejší ministr vnitra ve vládách Stanislava Grosse a pak i Jiřího Paroubka. V té druhé ostatně na ministerstvu zdravotnictví několik měsíců seděl i hlavní řečník dnešní poslanecké schůze.

František Bublan z Rathova projevu usuzuje, že jeho někdejší stranický kolega není zlomený.

Odposlechy příliš hladce

Jeho projev považuje za "celkem dobrý". Podle Bublana, který v minulosti působil jako šéf české rozvědky, také ukázal, kudy se bude ubírat Rathova obhajoba.

"Bylo to logicky postavené, zjevně to vystavěl na konstrukci, že ho dostali tam, kam chtěli. Otazníků je tam dost, možná, že budou mít problém mu to dokázat," hodnotí Bublan, který hlasoval pro Rathovo vydání.

I podle bezpečnostního experta ČSSD šlo totiž všechno v Rathově kauze "příliš snadno".

"Ze své praxe vím, jak je těžké přesvědčit státní zástupce, aby povolili odposlechy, zvlášť ty prostorové v soukromí. Také to poměrně dlouho trvá. A tady to povolování šlo velmi hladce," podivuje se Bublan.

"Maximální nasazení prostředků i lidí vyvolává otazník politického zadání. V praxi to jde takto snadno málokdy," dodává s tím, že tyto spekulace teď bude muset vyvrátit soud.

Obavy z vazby

Podle Bublana není Rath zlomený muž. "Je tam ale cítit strach z vazby, je zjevné, že se obává, že jej to zlomit může," uvedl někdejší chartista a ihned dodává, z čeho takový dojem nabyl: "Odpovídají tomu časté zmínky o vazbě a podmínkách v nich."

Rathův zhruba padesátiminutový projev si František Bublan vykládá tak, že David Rath bude proti obvinění bojovat. "Nevzdá to, nesložil zbraně," říká.

A co pro něj jako pro sociálního demokrata znamená Rathova věta, že peníze, s nimiž byl zadržen, byly na volby?

"To je zajímavé. Zřejmě to bude otazník pro mnoho lidí. Osobně to neumím zhodnotit, ale překládám si to tak, že to je účelové odbočení, aby to celé ze sebe shodil."

 

Právě se děje

Další zprávy