Bruselský nadstandard platí europoslancům i nové zuby

Tereza Šídlová
27. 6. 2011 5:30
Europoslancům včetně Čechů náleží dvojí zdravotní péče. Přispívá i Evropský parlament
Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) přiznal, že si od Evropského parlamentu nechal proplatit nové brýle.
Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) přiznal, že si od Evropského parlamentu nechal proplatit nové brýle. | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Češi zvolení do Evropského parlamentu se mohou nad domácí politické debaty o zdravotnickém standardu a nadstandardu klidně povznést.

Už tak finančně zaopatření poslanci Evropského parlamentu používají totiž díky své unijní funkci nadstandardní, přesněji řečeno dvojnásobnou, zdravotní péči - českou i unijní.

Evropský parlament poslancům proplácí minimálně dvě třetiny takových zdravotnických nákladů, které by jim neuhradila žádná česká pojišťovna.

Někteří už možnosti využili a nechali si za bruselské zajištění udělat nové zuby. V Česku tato záležitost, jak známo, vyjde i na desítky tisíc korun.

Redakce Aktuálně.cz má dokument, který stanovuje placenou zdravotní péči europoslancům, k dispozici.

Neplať a čerpej
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Neplať a čerpej

  • Europoslanci do zdravotního systému EU neplatí ani euro, ten se financuje z rozpočtu Unie, tedy z peněz členských zemí sedmadvacítky.
  • „Europoslanci do zdravotního systému (zaměstnanců institucí EU) nepřispívají například srážkou ze mzdy, na druhou stranu se jim hradí jen dvě třetiny nákladů zdravotní péče. Zdravotní pojištění europoslanců je platné bez ohledu na zemi, kde jsou ošetřeni," uvádí tiskový atašé Evropského parlamentu Jan Pátek.
  • Zahraniční, zvlášť britský tisk si kvůli rozsáhlým možnostem proplácení zákroků na europoslancích smlsnul.
  • Připomněl, že do  škály možností patří také plastické operace, lázeňské pobyty, ale i náhražky tvrdých drog v případě odvykací kúry.
  • Ženy europoslankyně mají například možnost podstoupit pětkrát umělé oplodnění, v Česku nabízejí pojišťovny tři pokusy.
  • Pokud chce europoslanec uplatnit svůj nárok, musí si zákrok či léky nejdřív sám zaplatit, a na základě stvrzenky mu pak příslušná kancelář parlamentu příslušný podíl z částky vyplatí.
  • Platba předem ale nemusí europoslancům dělat vrásky. Základní plat unijního zákonodárce totiž dělá od roku 2009 sedm tisíc euro, to je v přepočtu téměř dvě stě tisíc korun.
  • Europoslanci také za každý den zasedání parlamentu dostávají diety ve výši skoro 300 euro, tedy zhruba 7500 korun.


EU korunky jsou lepší

Jedním z mála českých europoslanců, který byl ochotný přiznat, že bruselské zdravotní pojištění využil, je Jiří Havel. 

Právě jemu přišlo vhod u zubaře, přestože je pojištěn i v Česku.

„V Česku vám pojišťovna uhradí obyčejnou zubní korunku, za kvalitní zubní implantáty zaplatíte od dvaceti do čtyřiceti tisíc korun. Nechal jsem si zubní implantát dle příslušných pravidel proplatit Evropským parlamentem," řekl Aktuálně.cz Jiří Havel, zvolený do europarlamentu za ČSSD.

Systém zajištění v europarlamentu popsal ve svém případě následovně: Nejdřív předložil rentgen, a pak dostal potvrzení, že mu na zákrok Unie přispěje.

Hon na čarodějnice

Jiní čeští vyslanci v Bruselu na otázky týkající se využívání zdravotního pojištění EU reagovali pohoršeně, nebo dávali na odiv své pevné zdraví.

„Kdyby se takto tvrdé pojištění podařilo prosadit v Česku, byl bych spokojený, ale to by se teprve nelíbilo odborářům," uvedl šéf europoslanců z ODS Miroslav Ouzký, sám profesí lékař.

Dotazy směřující k využívání unijních prostředků, které platí daňoví poplatníci z členských zemí, označil za obvyklý „hon na čarodějnice", respektive na europoslanecké výsady. „Jsem pojištěn v Česku," dodal s tím, že unijní pojištění nevyužívá.

Jinému europoslanci z ČSSD a dalšímu expertovi na zdravotnictví Pavlu Pocovi se však při čtrnáctidenním pobytu v unijní metropoli zhoršil zrak. „Nechal jsem si pak proplatit brýle," uvedl Poc.

Zdejší poslanci "v nevýhodě"

Kvalitu drahé belgické zdravotní péče vyzkoušel také současný šéf frakce konzervativců Jan Zahradil z ODS.

„Loni při zánětu šlachy v noze, kdy jsem absolvoval v bruselské nemocnici vyšetření, zda to není zánět žil. Vyšetření jsem zaplatil, a pak si ho nechal uhradit u Evropského parlamentu," napsal politik v SMS zprávě. Zdravotní péči prý také jinak čerpá doma v Česku.

Prášky v Bruselu si zase musel nechat předepsat komunista Miroslav Ransdorf. „Stály 85 euro, ale ani jsem si je nenechal proplatit," tvrdí europoslanec.

Europoslanci tímto nadstandardem mají výhodu oproti domácím poslancům. Ti něco podobného k dispozici nemají.

 

Právě se děje

Další zprávy