Brusel žene Česko k soudu kvůli vojenským letadlům

ČTK ČTK
28. 10. 2010 16:00
Topolánkova vláda prý nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek
Vlajky členských zemí povlávají před sídlem europoslanců ve Štrasburku.
Vlajky členských zemí povlávají před sídlem europoslanců ve Štrasburku. | Foto: Reuters

Brusel/Praha - Evropská komise žene Českou republiku k evropskému soudu kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. Bývalá Topolánkova vláda podle prohlášení Evropské komise nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek.

Podle komise mělo Česko letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) o žalobě ví, ministerstvo se k ní ale vyjádří, až ji obdrží a prostuduje. "Platí stanovisko, které odeslala ještě vláda Jana Fischera. Dál to zatím nebudu komentovat, protože stanovisko ze středy ještě nemáme k dispozici," řekl Vondra.

Fischerova vláda se za nákup transportních letadel postavila. "Já si myslím, že teď na tom rozhodně nemáme co měnit," dodal Vondra.

Rozhodla Topolánkova vláda

Pořízení čtyř transportních letadel CASA C-295M vyráběných konsorciem EADS loni schválila bývalá vláda Mirka Topolánka.

Obchod byl terčem kritiky od samého začátku. Napadl jej mimo jiné italský výrobce transportních letounů Spartan, který o zakázku rovněž usiloval, ale česká vláda se nakonec rozhodla, že výběrové řízení nevypíše.

Český antimonopolní úřad navíc nyní zkoumá smlouvy o servisu letounů CASA, který opět bez výběrového řízení připadl společnosti Omnipol.

Plýtvání penězi daňových poplatníků?

Podle Bruselu Česko svým postupem pravděpodobně plýtvalo penězi daňových poplatníků. Pokud by Soudní dvůr EU v Lucemburku uznal výtky komise za oprávněné, pak by Česku hrozila finanční pokuta.

"Evropská komise je znepokojena tím, že Česká republika porušila předpisy EU o zadávání veřejných zakázek, když tendr na čtyři vojenská dopravní letadla neotevřela konkurenci v rámci celé EU," píše se v prohlášení komise, která dohlíží na dodržování volné hospodářské soutěže a dalších pravidel. Podle Vondry jde o otázku legitimity výběru a právní otázku.

Důvod, proč komise věc předává soudu, spočívá v tom, že Česko do Bruselu neposlalo v požadované lhůtě uspokojivou odpověď. Komise zdůraznila, že podle unijních předpisů musí být zaručeno co nejúčinnější využívání veřejných peněz i spravedlivý přístup k veřejným zakázkám.

Konkrétní výtka Praze se týká toho, že podle unijních norem musí být veřejné zakázky převyšující určitou hodnotu zadávány v řízení v celé EU. Existují výjimky, avšak pouze v případech, kdy by veřejné nabídkové řízení ohrozilo základní bezpečnostní zájmy státu.

Češi se domnívali, že vzhledem k tomu, že letouny měly být pro vojenské mise, tedy pro ochranu zájmů ČR, nebylo veřejné řízení nutné. "Členský stát se však nemůže od standardních předpisů o zadávání veřejných zakázek automaticky odchýlit jen proto, že nakupuje vojenské zařízení. Musel by prokázat, že jeho základní bezpečnostní zájmy ohrožuje samo nabídkové řízení," vysvětlila svůj postoj komise.

 

Právě se děje

Další zprávy