Brusel vynadal Čunkovi. Dotace pro Česko ohroženy

Petr Holub
13. 4. 2007 17:00
Plán na čerpání evropských peněz je špatný
Tlačí na něj policie, Romové a teď i Brusel.
Tlačí na něj policie, Romové a teď i Brusel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brusel - Plán na čerpání 700 miliard korun z Bruselu je špatný. Dokud ho vicepremiér Jiří Čunek neopraví, dotace na léta 2007-2013 Česká republika nedostane.

Od vstupu do EU zřejmě nedostal žádný z českých ministrů tak nepříjemný dopis s razítkem Evropské komise. Vicepremiéru Čunkovi ho zaslala ředitelka odboru regionální politiky Katharína Mathernová spolu s ředitelem odboru zaměstnanosti Davidem Coynem.

Kritická věta zní: "Proces rozhodování o českém Národním strategickém referenčním rámci bude přerušen až do dalších rozhovorů."

Dopis odešel z Bruselu 28. března a Aktuálně.cz ho má k dispozici.

Přátelská žádost: Uprav to

Národní strategický referenční rámec je základní dokument, podle kterého budou bruselští úředníci v nadcházejících sedmi letech posílat peníze členským zemím.

Ředitelé zároveň vicepremiéra "přátelsky žádají, aby předložil upravenou verzi Národního strategického referenčního rámce". Při úpravách se má řídit čtyřmi radami, které dopis obsahuje a zároveň dalšími konzultacemi v Bruselu.

Další rozvrh jednání počítá s tím, že čeští vyjednavači navštíví 17. dubna sídlo Evropské komise. "Pokud se změní přístup zdejších úředníků, nemusí být další zdržení otázkou měsíců," míní Dan Marek, který o evropských dotacích přednáší na Univerzitě Palackého.

Jisté čtyři měsíce

Zpoždění se však už na měsíce počítá. Česká republika jako každá členská země mohla Národní referenční rámec oficiálně poslat už začátkem ledna a počátkem března mohla být schválena definitivní verze. Už dnes tak mohly ministerstva a kraje zveřejnit operační programy, podle kterých by školy, podniky, obce a další instituce žádaly o konkrétní granty.

Český dokument však dorazil do Bruselu 5. března a už dříve jen největší optimisté připouštěli, že operační programy budou vyhlášeny v červnu.

Opravená verze Národního referenčního rámce může být v Bruselu nejdříve během května. Zdržení při plnění jedné z podmínek pro čerpání bruselských peněz tak dosáhne minimálně čtyř měsíců.

...a úředník mlží

Úředníci Čunkova ministerstva pro místní rozvoj neodpověděli na dotaz Aktuálně.cz, kdy novou verzi dokumentu odešlou.

"Jednání v režii Evropské komise jsou vedena průběžně a česká strana na výhrady také průběžně reaguje," odpověděla pouze mluvčí Kateřina Rozsová.

Mluvčí připouští, že zdržení je zásadní. Příčinou byl jeden ze čtyřiadvaceti operačních programů (Integrovaný operační program). "Ten byl vládou přijat až v únoru letošního roku. A celý Národní referenční rámec nebylo možné odevzdat, protože předchozí vlády rozhodly, že bude předložen až spolu se všemi operačními programy," vysvětluje důvod Rozsová.

Ať to raději vezme Vondra

Podle Dana Marka nemůže být nová žádost o peníze úspěšná, pokud ministerstvo pro místní rozvoj a celá vláda nezmění dosavadní styl práce. "Chce to pevnou ruku a ministra, který by měl prestiž v celé vládě. Přípravu dokumentů by měl převzít vicepremiér pro evropské záležitosti Vondra," doporučuje pedagog.

Za příklad, jak je dosavadní práce ministerstva neefektivní, mohou sloužit právě reakce na výhrady z Bruselu. Námitky Evropské komise obsažené v březnovém dopisu se věcně neliší od těch, které komise zaslala do Prahy už v říjnu.

Bruselským expertům vadí především skladba operačních programů. Je podle nich například nepřípustné, aby hospodářské inovace podporovaly dva programy řízené dvěma ministerstvy školství a průmyslu. Opět připomínají, že Integrovaný operační program řízený Čunkovým ministerstvem nemá jasně stanovený cíl, čeho chce dosáhnout.

Podívejte, jak to dělat

Česko také dosud neodpovědělo na požadavek, jak provede reformu své byrokracie. "Strategie by měla přinést do veřejné správy systémovou změnu. Pravidla pro školení personálu a zlepšení počítačového softwaru mohou být částí reformy, samy ale pro ni nestačí," stojí v dopisu.

Česko také zatím nepřipravilo informační systém, který by umožnil bruselské dotace efektivně rozdělovat a kontrolovat jejich využití.

V poslední, čtvrté poznámce dopis vyzývá Českou republiku, aby následovala vzoru ostatních členských zemí, a v operačních programech vyznačila výdaje, které souvisí s Lisabonským programem podpory evropské vzdělanosti.

 

Právě se děje

Další zprávy