Brusel uvolní pro Česko zadržované eurodotace

Petr Holub
12. 7. 2012 5:00
Aktuálně.cz to řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský

Praha - Evropská komise rozhodne nejpozději koncem července o tom, že obnoví proud dotací do České republiky. Při jednání s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským a jeho náměstkem Danielem Braunem totiž evropští experti uznali, že Češi plní tzv. akční plán, který má zlepšit tuzemskou kontrolu evropských projektů.

"Komise uznala, že postupujeme podle dohodnutého harmonogramu. Do konce července dodá kvalifikované stanovisko, podle kterého může být čerpání obnoveno," potvrdil informace Aktuálně.cz ministr.

"Říkám to hodně pod čarou, ale jsem mírný optimista," odpověděl Kamil Jankovský na otázku, jestli se dá na příznivý verdikt komise spolehnout.

Peníze po prázdninách

Proplácení tuzemských projektů zastavila komise fakticky v lednu, v březnu k tomu přidala oficiální oznámení. Zmrazení dotací zdůvodnila tím, že nefunguje kontrolní systém a že se tedy evropské peníze ztrácejí bez užitku v neprůhledných zakázkách.

Česko by mělo každý rok inkasovat sto miliard korun, letos se zatím podařily vyčerpat dvě miliardy.

Jankovského akční plán slibuje, že se kontrola zlepší. Zakázky budou napříště prověřovat auditoři, kteří budou plně nezávislí na politicích rozdělujících evropské dotace. Zároveň se Češi zavazují, že nebudou měnit úředníky odpovědné za distribuci evropských miliard za nezkušené pracovníky.

Kamil Jankovský.
Kamil Jankovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Po Jankovského bruselské dohodě se tedy otevírá možnost, že letos přijdou další peníze. "Může to být koncem září nebo v říjnu," předpokládá ministr.

Doprava a ekologie počkají

Bruselská domluva má přesto vadu na kráse. Evropská komise podle ní může odblokovat proplácení většiny projektů, dále se však bude jednat o dotačních programech, kde evropské kontroly našly nejvážnější chyby při čerpání. Tyto programy se začnou proplácet, až se zjištěné chyby vypořádají.

Komise přitom podle Jankovského využije tzv. korekce. To fakticky znamená, že sníží dotaci na konkrétní chybné projekty, případně využije přísnější nástroj a plošně sníží dotaci pro celý dotační program.

Z českého pohledu je na tom nepříjemný fakt, že korekce nepochybně postihnou vedle regionálního programu Severozápad oba největší ministerské programy Doprava a Životní prostředí.

Jenom z nich se mají financovat projekty za 300 miliard, tedy za dvě pětiny z celkové částky, která byla Česku přidělena na léta 2007-2013.

V případě, že oba programy dostanou dvacetiprocentní plošnou korekci, přijde státní pokladna o 60 miliard.       

 

Právě se děje

Další zprávy