Brusel schválil Česku další operační program, podpoří výzkum

ČTK ČTK
13. 5. 2015 19:50
Pro období 2014 až 2020 bude mít Česko k rozdělení 2,78 miliardy eur (76,4 miliardy Kč).
Evropské peníze, ilustrační foto
Evropské peníze, ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel/Praha  - Evropská komise schválila České republice operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Pro období 2014 až 2020 bude mít k rozdělení 2,78 miliardy eur (76,4 miliardy Kč). Je to pátý operační program schválený Evropskou komisí, informoval Vilém Frček z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj, které má evropské dotace na starosti.

Nově schválený program bude řídit ministerstvo školství. Dotace mají směřovat na rozvoj výzkumu, vysokých škol a rovného přístupu ke vzdělávání.

"Školy mohou žádat o podporu nových vyučovacích metod, podpořeno je dále hostování zahraničních vyučujících na českých školách a také rozšiřování nabídky kurzů a školení pro dospělé," uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

Komise schválila už čtvrtý operační program

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání je financovaný z Evropského sociálního fondu a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Může tak poskytnout peníze na neinvestiční akce, jako jsou školení, a také na investiční a infrastrukturní projekty. První výzvy k podávání žádostí o evropské peníze by mohly být vyhlášeny už v červnu.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých unijních fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (podle nynějšího kurzu 654,5 miliardy Kč).

V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je operační program rybářství a program rozvoje venkova. Evropská komise dosud Česku schválila programy Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, Životní prostředí, Zaměstnanost a Doprava.

 

Právě se děje

Další zprávy