Brožová povede na Teplicku volební kandidátku ČSSD

Martina Machová Martina Machová
9. 6. 2009 22:33
Na druhém místě je hokejista Jiří Šlégr
Kateřina Brožová s Jiřím Paroubkem.
Kateřina Brožová s Jiřím Paroubkem. | Foto: Martina Machová

Teplice -  Herečka Kateřina Brožová a hokejista Jiří Šlégr mají otevřené dveře do vysoké politiky.

Teplický okresní sněm sociální demokracie dal oběma podporu a pošoupl je na pomyslném žebříčku blíž k volitelným místům na oranžové podzimní kandidátce do Poslanecké sněmovny.

Brožová je na prvním místě, Šlégr na druhém. Proti Brožové se postavilo jen 31 volitelů. Dalších 44 jich hlasovalo pro favoritku předsedy Jiřího Paroubka a krajského šéfa ČSSD Petra Bendu. Zbylé hlasy z celkového počtu osmdesáti delegátů propadly.

Současný poslanec a předseda teplické ČSSD Vlastimil Aubrecht skončil až na pátém místě. Přeskočili jej totiž další kandidáti z řad příznivců severočeského bosse Bendy.

A to přesto, že Aubrecht vstupoval do boje o obhajobu poslaneckého mandátu s deseti nominacemi místních organizací. Brožová přitom získala podporu jen tří, ty jsou ale co do počtu členů silnější.

„Konference probíhala standardním důstojným demokratickým způsobem. Vedli jsme diskuzi bez zbytečných emocí," komentoval Benda více než tříhodinové jednání, z něhož byli hned na začátku vyloučeni novináři.

Jiří Šlégr.
Jiří Šlégr. | Foto: Ludvík Hradilek

„Myslím si, že je dobré zapojit na kandidátní listině takzvané osobnosti. A já doufám, že tyto osobnosti budou přínosem jak pro město Teplice a okres Teplice, tak pro Ústecký kraj a pro sociální demokracii v globálním, v tomto případě celorepublikovém, měřítku," pochvaloval si výsledek šéf severočeské ČSSD.

Radost ze zvolení měla i sama Kateřina Brožová. Alespoň to tvrdila novinářům poté, co její nominaci Benda oznámil novinářům. „Můj pocit z jednání je velmi příjemný a kladný," líčila. Podle výrazu obličeje tak ale nevypadala. „To je únavou," vysvětlovala.

Znalosti si doplním později

A čím si česká pop star důvěru straníků vysloužila, přestože nepochází ze severních Čech a k regionu de facto nemá žádný vztah?

TýTý 2007 - Jedna s nominovaných hereček Kateřina Brožová odešla s prázdnou
TýTý 2007 - Jedna s nominovaných hereček Kateřina Brožová odešla s prázdnou | Foto: Ludvík Hradilek
 

„Já jsem je nepřesvědčovala. Představovala jsem se jinak, než jak mne většina lidí vnímá,  tedy jako herečku a zpěvačku prostřednictvím rolí, nebo jako velmi často bulvární objekt ve spojitosti s nepěknými a lživými články," popisovala Brožová.

„Snažila jsem se představit jako člověk, který má stejné problémy jako oni," dodala.

Plánuje přitom, že znalosti o problematice kraje by si doplnila později. Podle toho jak dopadne její konečná nominace na krajské konferenci.

Odpůrci nominace Kateřiny Brožové ale s proklamovaným přínosem známé herečky na kandidátce nesouhlasí.

„Přijde mi zvláštní seskočit z pódia a stát se vrcholovým politikem," krčil rameny po prohraném souboji Brožové protikandidát současný poslanec Vlastimil Aubrecht.

Foto: Aktuálně.cz
 

„Je to můj osobní názor, ale myslím si, že v tomto případě by bylo vhodnější to, jak to dělá ODS. Dává tyto tváře na plakáty, ale neposílá je do práce," uvedl Aubrecht. Ten, kdo je přesvědčen o opaku, by podle něj měl v případě neúspěchu nést za zvolenou strategii zodpovědnost.

Jasno bude až na konci června

Konečnou podobu kandidátky za Ústecký kraj ale určí až konference na konci června. Tradičně se na předních a tedy i volitelných místech objevují právě lídři jednotlivých okresů.

„Nevylučuji, že bude platit toto pravidlo. Zároveň ale neříkám, že krajský výkonný výbor se nebude bavit o tom, že by sestavil kandidátní listinu jinou formou. I to nám umožňuje náš řád," konstatoval Benda.

Právě to by mohlo nahrát teplické dvojce Jiřímu Šlégrovi. Nominaci litoměřické ČSSD, s kterou vedení ČSSD počítalo, totiž nemá jistou. Síly pro a proti jeho nominaci jsou tam velice vyrovnané.

 

Právě se děje

Další zprávy