Brožová ombudsmankou nebude, ODS ji znovu nenominuje

Domácí Domácí
17. 8. 2010 16:24
Kandidáti budou známi ve čtvrtek odpoledne
Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR - Iva Brožová - vysvětlovala následné kroky po zjištění pochybení na jejím uřadu.
Předsedkyně Nejvyššího soudu ČR - Iva Brožová - vysvětlovala následné kroky po zjištění pochybení na jejím uřadu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předsedkyně Nejvyššího soudu Eva Brožová vypadla z boje o post ombudsmanky. Vyplývá to z dnešního jednání senátorského klubu ODS.

Občanští demokraté sice nezveřejnili jména svých kandidátů, ale jejich předseda v horní komoře parlamentu Tomáš Julínek oznámil, že Brožovou už nebudou znovu navrhovat.

Stejně zákonodárci rozhodli i v případě dalších svých dvou kandidátek - současné zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové a úřednické ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové.

Brožová se účastnila už první volby, ale v Poslanecké sněmovně "pohořela", stejně jako kandidát prezidenta John Bok.

Nejvíc poslaneckých hlasů naproti tomu dostala v tajné volbě Anna Šabatová, někdejší zástupkyně ombudsmana Otakara Motejla. Ani to ale na zvolení nestačilo.

Na oznámení svých kandidátů mají jednotlivé senátorské kluby čas do čtvrtečního odpoledne.

ODS zvažuje dvě až tři jména, která by mohla konkurovat právě Šabatové, kterou opět navrhují zákonodárci z ČSSD a Klubu TOP 09 a Starostové.

Známí dosud nejsou ani kandidáti prezidenta Václava Klause. Poslanci by o budoucím veřejném ochránci práv měli opět rozhodovat nejpozději 7. září.

 

Právě se děje

Další zprávy