Březina navrhl nový slogan: Evropa nás pocítí

pra
11. 9. 2008 15:45
Europoslanec vtipkuje na účet vládní kampaně

Praha - Odpůrci kostky cukru, která společně se sloganem "Evropě to osladíme" figuruje v kampani k předsednictví EU, se to rozhodli osladit samotným tvůrcům spotu.

Přestože si už místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra vyslechl kritiku od obou koaličních partnerů jako celku, rozhodl se lidovecký europoslanec Jan Březina prezentovat ještě svoje osobní stanovisko.

Čtěte také: Koaliční přestřelka o kostku cukru. ODS vadí kritika

V něm přichází s alternativním recesistickým textem Evropa nás pocítí, který doplňuje obrázek olomouckých tvarůžků.

"Možný dvojsmysl je v tomto případě neškodný, a navíc bychom takovým klipem zabili hned dvě mouchy jednou ranou," říká Březina.

"Dali bychom tím najevo víru ve vlastní schopnosti bez současného navážení se do EU a zároveň bychom nenásilně upozornili na skutečnost, že naše tradiční potravinářská specialita v současné době svádí tvrdý boj s německými a rakouskými napodobeninami o přiznání ochrany zeměpisného označení, který bude v době našeho předsednictví vrcholit," vysvětluje Březina.

Kostka cukru a zničené cukrovarnictví

Podle něj je nešťastně zvolen i samotný motiv kostky cukru, a to kvůli zdecimovanému českému cukrovarnictví, za něž může zemědělská politika EU.

Foto: Ludvík Hradilek

"Jestliže můžeme být právem hrdí na to, že vynalezení kostky cukru je spojeno s českým územím, těžko nás může těšit, že tato kostka cukru už dnes není česká, ale francouzská nebo německá, neboť z těchto zemí nyní cukr dovážíme," vysvětluje Březina.

Ten chce zároveň jít ještě dál než samotná KDU-ČSL, která se od kampaně veřejně distancovala. Březina požaduje, aby byl klip s kostkou cukru stažen a nahrazen jiným. Zároveň se domnívá, že na téma kampaně k předsednictví by mělo být vyvoláno koaliční jednání.

"Nestačí se od kampaně "Evropě to osladíme" distancovat, je třeba docílit toho, aby ji vláda zastavila. Tato kampaň zcela zjevně škodí zájmům ČR a z tohoto pohledu se mi zdá pouhé distancování se od ní jako příliš měkké," uvádí Březina s tím, že vedení jeho strany mělo podle jeho názoru vyslyšet volání okresních a krajských organizací po koaliční schůzce na toto téma.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy