Březina Kalouskovcům: Zůstaňte, nebo nejezděte na sjezd

Michal Žák Michal Žák
22. 5. 2009 12:55
Europoslanec nechce, aby nespokojenci ovlivnili volbu vedení KDU-ČSL
Foto: Web Jana Březiny

Praha - Kandidát na předsedu KDU-ČSL, europoslanec Jan Březina, vyzval všechny potenciální stranické přeběhlíky, aby raději nejezdili na sjezd strany.

Ten se koná ve Vsetíně už příští víkend.

Média už týdny spekulují o tom, že se část lidovců hodlá "trhnout" a založit novou partaj v čele s exministrem financí Miroslavem Kalouskem. Sám Kalousek už oznámil odchod ze strany, další krok chce oznámit právě až po sjezdu.

"Pokud to myslíte s naší stranou dobře, zůstaňte a společně rozhodněme o naší budoucnosti a pojďme pracovat ve prospěch KDU-ČSL. Stojím o vás. Pokud chcete opustit lidovou stranu, odejděte prosím ještě před sjezdem," vzkázal jim v dopise, jehož znění má deník Aktuálně.cz k dispozici.

"Nezodpovědné ovlivnění výsledku voleb ve straně, s kterou nechcete již mít nic společného, je z mého pohledu nedůstojné a nečestné," dodal.

Kalouskova budoucnost? Nová strana, ale možná i kandidátka ODS

Vnitrostranický boj "Kalouskovců" a "Čunkovců" se v KDU-ČSL odehrává už řadu měsíců. Exministr financí vyčítá lidem kolem současného předsedy, že se díky nim ve straně rozmohlo socialistické rovnostářství.

Už s předstihem oznámil, že se nebude na sjezdu ucházet o stranickou funkci ani za lidovce kandidovat v předčasných volbách do sněmovny. Zároveň ale naznačil, že zvažuje založení vlastní středopravé konzervativní strany.

Měla by se jmenovat Tradice Odpovědnost Prosperita 09 (TOP 09). Spekuluje se ale i o tom, že by Kalousek mohl kandidovat za ODS. To by umožnila i zvažovaná změna, podle níž by za ODS mohli kandidovat i nestraníci.

 

Právě se děje

Další zprávy