Brabec: Krizová varianta bez Babiše neexistuje. Buď výhra s náskokem, nebo opozice

Kateřina Frouzová Michal Polák Kateřina Frouzová, Michal Polák
11. 9. 2017 6:30
Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ANO Richard Brabec v rozhovoru pro Aktuálně.cz říká, že hnutí nechce do vlády bez svého šéfa, kterého poslanci vydali k trestnímu stíhání. "Andrej Babiš je pro nás lídr. Hnutí chce, aby usiloval o funkci premiéra," uvedl. Pokud však bude Babiš obviněný z dotačního podvodu na Čapím hnízdě, jen těžko najde koaliční partnery. Nyní to odmítá ODS, TOP 09, lidovci i třeba sociální demokraté. Podle Brabce tak zbývají jen dvě možnosti. "Buď bude mít hnutí ANO tak vysoký volební výsledek, že najdeme koaliční partnery. Nebo tolik hlasů nezískáme a vytvoří se národní fronta proti Babišovi," řekl ministr.
Richard Brabec
Richard Brabec | Foto: Ludvík Hradilek

Jak budete reagovat na hrozbu, že s hnutím ANO kvůli možnosti, že bude Andrej Babiš obviněný, nikdo nebude chtít do koalice?

Věřte nevěřte, ale na úrovni vedení, předsednictva a grémia se takové debaty nevedou. Po volbách se ukáže, co budou říkat naši potenciální koaliční partneři. Teď se vůči nám všichni vymezují a kopou velmi hluboké příkopy. Vždy říkám, nekopejme je hluboké, pak se budou velmi těžko přeskakovat.  Andrej Babiš je pro nás lídr. Hnutí ANO chce, aby on usiloval o funkci premiéra. Pan prezident potvrdil, že by pana předsedu pověřil sestavováním vlády. A existuje milion možností, které se mohou po volbách stát. Bude záležet na jejich výsledku. Třeba to ostatní strany bez problémů sestaví bez nás a my nebudeme hrát o nic.

Jaké jsou tedy možnosti?

Buď bude mít hnutí ANO tak vysoký výsledek, že najdeme koaliční partnery. Nebo tolik hlasů nezískáme, vytvoří se národní fronta proti Babišovi a pak se moc není o čem bavit. Je varianta, že budeme v opozici, ale to je opravdu daleko. Bylo by vysilující už dnes spekulovat, co by kdyby. Člověk musí být prostě vždy připraven a my budeme reagovat na to, co přijde. Vy novináři byste byli určitě rádi, aby v ANO byla nějaká pátá kolona, která bude říkat, že toho Babiše nechce. Tak to ale není. Zklamu vás.

Hovoří se o nějakém možném nástupci pana Babiše? Třeba jen na přechodné období, dokud se nevyřeší kauza Čapí hnízdo.

Ne, na to se rozhodně nepřipravujeme. Slyšel jsem o tom od novinářů, ale vůbec se tím nezabývám. Spíš se pozastavuji nad tím, že to vůbec někoho napadlo. Za reálnou variantu to ale nepovažuji. Nevím, pro koho by to bylo přijatelné, ale my jako hnutí ANO to nezvažujeme.

Mluví se o vás jako o nástupci pana Babiše na postu kandidáta na premiéra. Je v ANO ještě někdo, o kom by se mohlo uvažovat?

Krizovou variantu nepřipravujeme. Na tu je dost času.

Je zodpovědné jít do voleb bez krizové varianty?

To přece vůbec není o odpovědnosti. Je zodpovědné mít dobrý program a říct, co nabízíme z hlediska vedení země. 21. října, až začnou vylézat výsledky voleb, bude čas na varianty. Můžu ale odpřisáhnout, že nic jako krizová varianta se nepřipravuje. Včera pan Babiš řekl, že zůstává kandidátem na premiéra, a já jsem tomu rád.

Program je podle vás klíčový, ale to, co slibujete, může viset na osobě Andreje Babiše. Je to zodpovědný přístup?

Zatím ale nevisí. Vy novináři velmi rádi spekulujete, já ale nespekuluji. Řídil jsem fabriku a byl jsem zvyklý rychle se rozhodovat. Až se to stane, tak si všichni sedneme a řekneme si znovu, jaké se nabízí varianty. Na to ale budeme mít ještě spoustu času.

Kde je pro vás ta hranice, kde vás konkurenti nebudou moci obejít?

Sněmovna může být nakonec úplně rozštípaná. Do sněmovny můžou vstoupit Realisté, piráti a rozdělení STAN a lidovci. Nikdo neví, kdo se posune nahoru a kdo dolů. Bude to záviset na tom, kolik stran se do Poslanecké sněmovny dostane a s jakými procenty. Jasně, když budeme mít 45 procent, tak není co řešit. Ale je velmi obtížné říkat, jestli to bude 33, 35 nebo 37 procent.

35 procent by pro vás byl asi dobrý výsledek…

To by byl skvělý výsledek. Ale jestli by to stačilo, závisí na množství mandátů a propadlých hlasů voličů, což jsou poměrně složité propočty. Prioritou ANO je uhájit variantu vlády s Babišem jako premiérem. Dění kolem vydávání pana Babiše a Faltýnka hnutí ANO ještě více semklo. 

Zvyšuje současná krize pravděpodobnost, že by mohla vzniknout koalice ANO s SPD nebo KSČM?

My máme jasné mantinely a jakákoliv taková varianta je pro nás nepřekročitelná.

Může být třeba tichá podpora KSČM a SPD pro ANO východiskem?

Ne, ani to. Je to sice můj osobní názor, ale mám pocit, že je hodně podobný jako názor vedení.

 

Právě se děje

Další zprávy