Bože, dej mi odvahu. Zeman se ujal úřadu prezidenta

Tereza Šídlová
8. 3. 2013 12:00
Slib složil do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha
Miloš Zeman přísahá na historický výtisk české ústavy
Miloš Zeman přísahá na historický výtisk české ústavy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miloš Zeman složil ve Vladislavském sále na Pražském hradě ústavou předepsaný prezidentský slib.

Od 10 hodin a 17 minut pátku 8. března 2013 je tak českým prezidentem.

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," řekl Zeman s pravou rukou na historickém výtisku české ústavy. Vzápětí svá slova stvrdil podáním ruky šéfovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD).

Nového prezidenta na inauguraci doprovodila manželka Ivana a dcera Kateřina. Svou cestu Vladislavským sálem však Zeman, ozdobený kravatou v barvách trikolóry, začal políbením ruky zpěvačky Lucie Bílé, která byla jedním z hostů slavnosti.

Společně s rodinou prezidenta v první řadě v sále zasedla dosavadní hlava státu Václav Klaus s manželkou Livií i manželka zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla Dagmar.

Historické vojenské prapory v sále symbolizovaly to, že prezident je také vrchním velitelem ozbrojených sil, vojáci také do sálu přinesli nejvyšší česká státní vyznamenání - Řád Bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Kmotrům a novinářům

Slib dokreslilo 21 dělových salv z pražského Petřína. Zeman po zaznění české státní hymny v projevu řekl, že nebude podporovat žádnou politickou stranu, a uvedl, že Hrad pod jeho vedením bude „neutrální pole pro diskusi všech politických stran". 

Dokument: Přečtěte si Zemanův inaugurační projev v plném znění

Nejtvrdší kritiku napnul ke "kmotrovským mafiím", neonacistickým organizacím a velké části médií, která se podle něj soustředí na "vymývání mozků". Za kritiku novinářů sklidil Zeman potlesk na otevřené scéně, jediný za celý projev. Ten jako - podle svých slov - "tolerantní ateista" zakončil modlitbou.

"Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivňovat mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivňovat nemohu. Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišiti mezi prvním a druhým," ukončil svůj projev expremiér ČSSD.

Společnou schůzi obou komor českého parlamentu zahájila šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Na čestném místě seděli členové vlády, přišel i Zemanův prezidentský rival Karel Schwarzenberg.

Kromě zákonodárců  se aktu zúčastnili také soudci v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským či zahraniční diplomaté. Nechyběli zástupci církví, arcibiskupa pražského Dominika Duku, který se účastní příprav volby papeže ve Vatikánu, zastoupil olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Amnestie je pozůstatek monarchie 

Po složení slibu se Zeman odebral na III. nádvoří Pražského hradu, kde přihlížel a "velel" vojenské přehlídce. Tam také poprvé promluvil k občanům, kteří se přišli na inauguraci podívat osobně. Nejlepší místa podél katedrály s výhledem na vojenskou přehlídku měli podle ČTK zástupci Zemanovy strany SPOZ.

Nová hlava státu se v krátké zdravici přihlásila k tradici prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

V katedrále svatého Víta Zeman u ostatků svatého Václava se svou rodinou vyslechl modlitbu za vlast, modlitbu Páně pronesl předseda Ekumenické rady církví a synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml. U aktu nechyběli ani zástupci Federace židovských obcí. Zeman v chrámu také převzal jeden ze sedmi klíčů od korunní komory.

Poté Miloš Zeman zamířil k soše TGM, k níž položil věnec, uklonit se památce prvního československého prezidenta přišli i předsedové obou komor Parlamentu, premiér i předseda Ústavního soudu. V pravé poledne zazněla státní hymna v podání pěveckého sboru. Z davu pak neplánovaně zazněl i začátek slovenské hymny. Po chvíli ji přerušila píseň Ach synku, synku.

"Měli bychom navázat na masarykovské republikánské tradice. V naší ústavě stále existují monarchistické prvky, jako třeba amnestie a milosti. Těchto práv se dobrovolně vzdám," řekl u sochy TGM Zeman. Oslovil tam i voliče Karla Schwarzenberga, který získal podporu hlavně v Praze a velkých městech. "Věřím, že spolu najdeme společnou řeč," uvedla nová hlava státu.

 

Právě se děje

Další zprávy