Bouře v koalici. Tentokrát kvůli rebelovi Hovorkovi

Kateřina Eliášová
20. 3. 2008 10:40
Poslanec hlasoval s ČSSD pro zrušení poplatků
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze.
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Jak zajistit koaliční jednotu při hlasování o klíčových zákonech? Právě o tom bude v nejbližší době chtít mluvit premiér Mirek Topolánek s předsedou lidovců Jiřím Čunkem. Důvod? Rebel Hovorka.

Poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka v úterý hlasoval se sociálními demokraty a komunisty pro zrušení poplatků u lékaře.

Češi platí od nového roku za každou návštěvu 30 korun, dále platí za předepsaný recept či za pobyt v nemocnici.

Hovorka své hlasování zdůvodnil tím, že chtěl pomoci návrhu sociálních demokratů projít do druhého čtení a otevřít debatu o poplatcích.

Čtěte více: ČSSD neuspěla se zrušením poplatků u lékaře

Premiér Mirek Topolánek ve středu novinářům řekl, že to vnímá jako vážný problém.

"Pokud nebudeme mít pro klíčové hlasování všechny hlasy v koalici, tak to může znamenat konec koalice. Čekali jste jinou odpověď?," řekl Topolánek.

"Koalici může ohrozit mnoho věcí. Například i to, jak se chovají ministři ODS. Ti by se neměli chovat přezíravě, pokud po nich na plénu něco koaliční poslanci požadují, jak se to stalo například Milanu Šimonovskému, který chtěl vysvětlení po ministru Řebíčkovi," reagoval na Topolánkova slova předseda lidovců Jiří Čunek.

Chci po Čunkovi vysvětlení

Hovorkovo hlasování bude tématem schůzky mezi Topolánkem a Čunkem - premiér chce slyšet, jak hodlá předseda lidovců zajistit jednotné hlasování svých poslanců.

"Budeme se bavit o tom, jakým způsobem o těch věcech, které jsou důležité, přesvědčit pana Hovorku, aby zůstal koaličním poslancem," zdůvodnil Topolánek.

"S panem premiérem si o situaci rád promluvím co nejdříve, pokud ho ale nyní zastihnu. Já budu křesťanské svátky slavit doma," reagoval na premiérova slova Čunek ve zjevné narážce na začínající premiérovu misi do Vietnamu a dalších asijských zemí.

Topolánek není sám, komu se Hovorkovo rebelanství nelíbí. Nespokojení jsou i zelení.

"Vystoupení pana Hovorky skutečně nebylo nikomu z koalice příjemné. Jestliže my v koalici uděláme všechno pro to, abychom nabídli koaliční spolupráci na toto téma, vytvoříme expertní komisi, zkrátíme dobu analýzy těch efektů poplatků, tak jsme nemohli udělat víc. A stejně nám poslanec KDU-ČSL takto ustřelí," vysvětlil svůj postoj předseda zelených Martin Bursík.

Musíme být tým

Ani samotní lidovci nemají radost z toho, že poslanec Hovorka hlasoval v úterý s opozicí. V kuloárech mluví o tom, že jsou přesvědčeni, že se nakonec podaří Hovorku k jednotnému hlasování přesvědčit.

Koalici totiž brzy čeká schvalování zdravotní reformy, se kterou nemá problém jen Hovorka, ale například i poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Oběma zákonodárcům se příliš nelíbí záměr privatizovat některé pojišťovny.

"Ještě jsem neviděl paragrafové znění zdravotních zákonů, těžko se vyjadřovat definitivně," nechal se slyšet Hovorka.

Čtěte více: Rebel Hovorka: V plánu jsou horší věci než poplatky

Předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa prozradil, jak hodlají Hovorku přesvědčovat.

"Chceme s ním mluvit denně, každou hodinu, tak, jak to bude třeba," řekl Severa. Zdůraznil, že je pro něj jednota v klubu důležitá.

 

Právě se děje

Další zprávy