Bojíme se Moskvy, posteskl si Topolánek při pietě

Michal Pavec
17. 11. 2008 14:30
Politici si připomínají 17. listopad, den boje za svobodu

Praha - Přestože kulaté výročí čeká 17. listopad až příští rok, připomněli si nejvyšší představitelé státu den boje za svobodu.

Nacistickou perzekuci českých vysokoškoláků v roce 1939 i revoluční podzim 1989 vzpomněli ráno u Hlávkových kolejí v Praze premiér Mirek Topolánek či předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Předseda vlády připomněl, že většina zemí světa žije pod nedemokratickými vládami a zdůraznil, jak moc je důležité si svobody vážit. Pokáral také některé západní země za shovívavost k Rusku či Castrovu režimu.

Nevynechal ani české státníky. "Stačí, aby se Moskva zamračila a mnozí hned zavrhují radarovou základnou," řekl na pietním setkání.

Premiér také varoval před návratem komunistů, kteří se necelých dvacet let po sametové revoluci díky výsledkům krajských voleb znovu začali přímo podílet na výkonné moci.

Ústy ředitele své kanceláře Ladislava Moravce, promluvil ke shromáždění i prezident Václav Klaus, který se piety osobně nezúčastnil. I on připomněl důležitost svobody, kterou dnešní výročí připomíná.

Paroubek se znovu zastal komunistů

Proti Topolánkovým slovům kritizujícím oficiální návrat komunistů k výkonné moci se ostře ohradil předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, jehož strana v řadě krajů přizvala KSČM ke spolupráci na správě regionu.

"Dějiny ukazují, že nezáleží na tom, je-li někdo modrý, hnědý, rudý či oranžový, ale především na tom, jaké hodnoty každý z nás napříč stranami zastáváme. A že ohrožení svobody v podobě diktatury může přijít stejně tak dobře zprava, jako zleva," myslí si Paroubek.

"Projevy politiků především pravicových stran se opakováním stále stejných floskulí o hrozbě komunismu a vyvoláváním strachu nápadně přibližují papalášům minulého režimu, kteří snad ze stejného důvodu, totiž z nedostatku vlastních myšlenek, varovali před revizionismem, popisovali hrůzy kapitalismu a líčili militarismus Západu," dodal šéf Lidového domu.

 

Právě se děje

Další zprávy