Boj o služební zákon začíná. Opozice nevylučuje obstrukce

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 15. 7. 2014 13:40
ODS a TOP 09 se vládní návrh služebního zákona nezamlouvá. Pokud koalice nebude ochotna přijmout návrhy na změny, chce opozice jednání zablokovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ačkoliv vládní trojkoalice tvrdí, že cílem služebního zákona je odpolitizovat státní správu, opozice je zcela opačného názoru. Proto chce konečnou podobu zákona projednat a v případě neshod je připravena i natahovat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny.

TOP 09 přesto zákon zcela nezatracuje. "My rozhodně nechystáme obstrukce. Ani nechystáme vlastní verzi. My ten zákon chceme," řekl v České televizi šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, podle jeho slov strana předloží pět až šest politických požadavků.

Kalousek ovšem nevyloučil, že v případě neochoty vládních stran k diskusi by mohlo přece jen dojít k natahování jednání.

Umělé natahování si podle svého předsedy Petra Fialy nepřeje ani ODS. "Nechystáme se k něčemu, co bychom nazvali obstrukcemi, ale budeme dělat všechno, abychom zabránili přijetí zákona v takovéto podobě," tvrdil Fiala po jednání klubu.

Druhá největší koaliční strana, hnutí ANO, je podle předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka připravena jednat až do večera, žádné sáhodlouhé projevy, předčítání z bible nebo jiné obstrukční taktiky ale nečeká. "Předpokládáme, že opozice má stejný zájem na prosazení těchto zákonů, takže neočekávám žádné zásadní obstrukce," domnívá se Faltýnek.

Jedním z hlavních bodů, které ODS a TOP 09 vadí, je zamýšlené vytvoření pozice generálního ředitele státní služby. Toho má totiž podle navrhovaného znění jmenovat vláda na sedm let, přičemž výběrovou komisi by jmenovala a odvolávala vláda.

Podle opozice by to ČSSD a ANO umožnilo dosadit na takto významný post svého člověka. Podle Fialy je generální ředitelství chybným konceptem, strana proto hodlá předložit svoji verzi. "Předložíme 56 změn, kterými bychom chtěli vylepšit tento zákon," upřesnil.

Se zněním služebního zákona nejsou spokojeni ani komunisté, kteří chtějí předložit několik vlastních pozměňovacích návrhů. K případnému opozičnímu zdržování se však nepřipojí. "Obstrukce jsou snahou upoutat pozornost. Jiný efekt být nemůže, pokud je vládní většina jasná. My bychom rádi pracovali, takže ze strany KSČM se nějakých obstrukčních taktik nedočkáte," prohlásil místopředseda strany Jiří Dolejš.

 

Právě se děje

Další zprávy