Boj o primátora Prahy zaujal Klause. Chtěl Šťastného

Kateřina Eliášová
27. 9. 2010 14:15
Pražská ODS se ale rozhodla pro nestraníka Bohuslava Svobodu
Nejen pražský okruh, ale i pražská politika zajímá prezidenta Klause. Pásku stříhal s dosluhujícím primátorem Pavlem Bémem, teď by doporučil Borise Šťastného
Nejen pražský okruh, ale i pražská politika zajímá prezidenta Klause. Pásku stříhal s dosluhujícím primátorem Pavlem Bémem, teď by doporučil Borise Šťastného | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kdo zachrání pražskou ODS v nadcházejících komunálních volbách, postaví se do čela kandidátky a utká se o křeslo primátora? To neleželo na srdci jen samotné vládní straně, ale také možná překvapivě muži, jenž s ODS již před dvěma lety zpřetrhal veškeré vazby. Prezidentu Václavu Klausovi.

Hned několik významných členů pražské ODS Aktuálně.cz potvrdilo, že se Klaus o volbu kandidáta na primátora vážně zajímal. Lidé z Klausova okolí připouštějí, že prezident se o dění v ODS neustále zajímá.

"Jsme s Václavem Klausem v častém kontaktu a při našich neformálních debatách se bavíme i o politické situaci uvnitř ODS, a to i o situaci v Praze," potvrdil deníku Aktuálně.cz šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný.

Klaus chtěl Šťastného místo Svobody

Prezidenta ale nezajímal vývoj okolo možného kandidáta jen tak. Sám měl svá doporučení, co by bylo pro jeho bývalou stranu nejlepší.

Jeho favoritem ze sedmičky lídrů v jednotlivých pražských obvodech byl poslanec Boris Šťastný.

"Zaznamenal jsem jeho podporu," připouští Šťastný. Pro Klause podle něj je logické, aby stranu do voleb vedl šéf stranické buňky a ne nestraník. K nestraníkům měl totiž prezident ve své kariéře politika vždycky výhrady.

Vedení pražské ODS to ale vidělo jinak. "Superlídrem" pražských voleb se stal v té době nestraník Bohuslav Svoboda. Ten sám přiznává, že v popsaném postoji prezidenta poznává.

"Boris Šťastný stál Klausovi po boku v době tzv. sarajevského atentátu. Proto podporu pro něj nevnímám jako útok na sebe, byť jsme v minulosti byli hned v několika ostrých střetech," sdělil Aktuálně.cz Svoboda, který nedávno do ODS vstoupil.

Svoboda v době, kdy Klaus vedl ODS a zároveň byl premiérem, vedl Českou lékařskou komoru. "Tehdy jsme spolu dost válčili o otázky zdravotnictví, ale myslím, že jsme se vzájemně respektovali," uvedl Svoboda.

Sbližování ODS a Hradu

Klaus před dvěma lety opustil ODS jako její čestný předseda i člen kvůli hlubokým rozporům s tehdejším vedením ztělesňovaným Mirkem Topolánkem. Nyní se vztahy mezi stranou, kterou zakládal, a prezidentem vracejí do normálu.

Nemalou roli přitom hraje právě prezidentův favorit Šťastný. Ten zprostředkoval první setkání mezi Klausem a Topolánkovým nástupcem Petrem Nečasem.

"Snažím se, aby komunikace v trojúhelníku Hrad-ODS-Praha fungoval lépe naž za Topolánka a Pavla Béma. Myslím, že mezi Klausem, Nečasem a Šťastným to funguje lépe," hodnotí Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy