Boj o Brusel: ODS ztrácí na ČSSD pouhá dvě procenta

Domácí Domácí
21. 4. 2009 12:21
Po CVVM to ukázalo i šetření agentury STEM
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do voleb do Evropského parlamentu zbývá šest týdnů. A ukazuje se, že preference dvou největších českých stran jsou takřka vyrovnané - dělí je pouhá dvě procenta.

Minimální rozdíl naznačil už pondělní průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z něj vyplývá, že by volby vyhrála ČSSD se ziskem 28 procent, občanští demokraté mají v tuto chvíli přízeň 26 procent respondentů.

Menší zisk oběma stranám přisuzuje průzkum agentury STEM, který si u ní objednala německá Nadace Friedricha Naumanna. Socialistům by podle něj připadlo 23 procent hlasů, ODS 21, informovala agentura ČTK.

Komunisté podle průzkumů získají na svoji stranu 13, respektive 11 procent voličů. Preference dalších dvou parlamentních stran - KDU-ČSL a zelených - se pohybují mezi pěti a šesti procenty.

Podle STEM by do Bruselu proniklo i hnutí Starostové a nezávislí. V žebříčku preferencí sice dosáhlo.

Kampaň už odstartovala

V Česku v eurovolbách kandiduje celkem 33 seskupení. Státní volební komise dnes rozhodla, že s jedničkou do nich půjde euroskeptické hnutí Libertas.cz, ODS bude kandidovat pod číslem 4, socialistům připadlo 33.

Velké strany už naplno rozjely svoji předvolební kampaň. Například lidovci představili své plány na Petříně v pondělí. ČSSD a ODS vsadily na negativní kampaň.

 

Právě se děje

Další zprávy