Boj Dienstbiera o Hrad: Jedná i za zavřenými dveřmi

Martina Macková
13. 10. 2007 15:40
V nejbližší době se chystá do Ostravy či Olomouce

Praha/Brno - Nekandiduje na prezidenta, přesto vše, co dělá, vypadá jako kampaň. Exministr zahraničí Jiří Dienstbier si plánuje další spanilé jízdy.

V nejbližším plánu je teď Ostrava. Následovat by mohlo dalších pět míst, například i Olomouc. "Volba nemá být fraška, vzal jsem to vážně," řekl Aktuálně.cz Dienstbier.

Jízdy by měl stihnout do měsíce, maximálně do dvou. To je totiž doba, po kterou se zřejmě bude ještě rozhodovat o tom, zda bude protikandidátem Václava Klause on, nebo někdo jiný.

Regiony mají vlivné politiky

Výjezd, který před nedávnem podnikl do Brna, byl "velmi úspěšný". Říká to alespoň Milan Hamerský, asistent senátora Jiřího Zlatušky (KOD), který mu v jeho počínání pomáhá.

Na brněnské radnici sedí nejen nový primátor z ČSSD Roman Onderka, ale v radě města je vlivný člen vedení zelených Martin Ander a z Brna jsou také dva lidovečtí místopředsedové - hejtman Stanislav Juránek a nováček v čele strany David Macek. Ten už dříve prohlásil, že by na Hradě napříště jako prezidenta rád viděl Tomáše Halíka.

"Cílem nebylo lobovat mezi regionálními politiky, ale setkat se s vlivnými lidmi uvnitř stran a také otestovat zájem veřejnosti," řekl Aktuálně.cz Hamerský.

Sám Dienstbier říká, že nemůže příliš hovořit o tom, s kým se vlastně setkává. "Mluvím s lidmi," říká s tajuplným výrazem na dotaz, jestli jsou to jen politici nebo i zástupci vlivných neziskových organizací.

"Mapuju si politickou scénu, mám ale omezené možnosti. Neorganizuji nějaké schůze bůhví koho, musím ale mluvit s těmi, kteří budou rozhodovat a také s těmi, kteří mají zájem o veřejné věci," dodává.

Bursík: Náš kandidát udělá kampaň ČTĚTE ZDE

Lidé se spíš diví

ČSSD, zelení a lidovci se zatím nedokázali domluvit na tom, koho vlastně stávající hlavě státu vyberou za soupeře. Nejednotní jsou také nezávislí senátoři.

Dienstbier ale odmítá, že by jezdil do regionů někoho přemlouvat. "Jde o to navazovat lidské vztahy a ujasňovat si, jak jsou blízké vaše názory. Protože to k tomu patří. Člověk nemá být suchý čumák ani dogmatik, ani demagog a má být takový jaký je. Někteří se stylizují a vytváří ideologické škatulky," řekl Aktuálně.cz Dienstbier.

Foto: Ondřej Besperát

Jako potencionálního kandidáta ho už ale začali vnímat i lidé. Dienstbier tvrdí, že se ale zatím nesetkal s nikým, kdo by mu jeho aktivitu vyčítal. "Tuhle jsem jel v tramvaji a jely tam také paní učitelky z Dobříše. Tak mě obklopily a začaly se vyptávat a debatovat," říká zjevně potěšen.

"Nebo starší paní na Karlově náměstí. Ta mi to ale dala. Řekla mi: Že se vám chce lézt mezi grázly!" vypráví. "Lidé mi spíš říkají: Jdi do toho. Negativní reakce zatím nevidím, asi jsou spíš tiché," dodává.

Tým? Zatím ne

I když dnes Jiří  Dienstbier stojí mimo politické strany, ve svých aktivitách sám není. Kdo je jeho tým? "Tým to není. Jen pár lidí, kteří mi organizují schůzky, stahují věci z internetu," říká Dienstbier, který připouští, že si zatím "půjčuje" poradce či asistenty politiků, kteří ho podporují.

Placeni za pomoc nenominovanému kandidátovi totiž nejsou. "Jsou to lidé, kteří chtějí, abych byl prezidentem, proto mi pomáhají," shrnuje.

Jedním z nich je například asistent senátora Zlatušky (LiRa) a předseda Liberální reformní strany. "Nechtěl jsem, aby pan Dienstbier chodil na jednání sám, nebylo by to vhodné," řekl Aktuálně.cz Milan Hamerský.

Jenže mnohdy je to naprostá nutnost. "Stane se, že přijdu na radnici a vysoce postavený politik na jednání nechce ani mého asistenta, protože je z jiné strany. Tak se jedná za zavřenými dveřmi," popsal.

ČSSD udala termín, pak vybere Klausova soka sama ČTĚTE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy