Bobošíková: Vládu bych blokovala jen v mezích ústavy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 2. 2012 12:15
Jako prezidentka bych nepodepsala už žádný převod kompetencí do Bruselu, říká v rozhovoru Jana Bobošíková
"Jsem vytrvalá, pracovitá a odvážná."
"Jsem vytrvalá, pracovitá a odvážná." | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do boje o Pražský hrad vyráží i "věčná kandidátka" posledních let, předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková.

"Půjdu do každých voleb - do těch prezidentských, nebo následně do parlamentních, když neuspěji," potvrzuje to svými slovy i ona sama.

Rozhovor jsme shodou okolností dělali v den, kdy na titulní straně bulvárních novin vyšla fotomontáž s tělem ženy-bojovnice a hlavou Jany Bobošíkové s názvem "valkýra Bobo". Neurazilo ji to, naopak: radovala se, že pronikla na titulní stranu bulváru, byť "v pátek by to bylo lepší, to je víc čtené".

Její "program" lze shrnout stručně: "národní zájmy" a "ani korunu do Bruselu". Vláda by to s ní zjevně neměla lehké.

A.cz: Proč chcete být prezidentkou?

Nápad být prezidentkou není původně zcela můj. Takže chci být prezidentkou, protože to napadlo ostatní a protože mohu. Žijeme v demokratické zemi a systém to umožňuje. A třetí důvod je ten, že mám, myslím, České republice co nabídnout a mám ji ráda.

A.cz: Pochvalte se: proč byste byla dobrou prezidentkou?

Protože bych jednoznačně zastávala zájmy ČR, protože jsem vytrvalá, pracovitá a odvážná a protože se nebojím jít třeba i do hodně tvrdého a nepříjemného konfliktu. Zkušenosti z Evropského parlamentu mě naučily, že pokud chcete uhájit zájmy své země, tak je někdy nutný i ten nepříjemný konflikt.

A.cz: A podařilo se vám jako jednotlivé europoslankyni něco uhájit?

Nepodařilo a sám víte, že něco takového udělat jako jeden poslanec není možné. Ale myslím, že se mi podařilo dostatečně důrazně alespoň hovořit o slabinách Lisabonské smlouvy a varovat před nimi dlouho předtím, než si i naši současní vládní představitelé začali uvědomovat, že Lisabonská smlouva je slepá ulička. A dělala jsem to, přestože jsem byla vysmívána a haněna.

Častěji bych řečnila na vládě i v Parlamentu

A.cz: Co byste dělala jinak než Václav Havel?

Člověku po těch letech zůstává v mysli spíš to příjemné než nepříjemné. Ale asi bych neměla odvahu takovým způsobem postranními cestičkami přes ty různé Dřevíčské výzvy, kluby a kroužky zezadu manipulovat politiku. To zákulisní manipulování prostřednictvím spřízněných politiků, herců nebo novinářů se mi nelíbilo, to bych rozhodně nedělala.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: A co jinak než Václav Klaus?

Asi bych častěji chodila na vládu, do sněmovny a do Senátu. Ústava to umožňuje.

A.cz: Takže byste byla aktivnější?

On je dost aktivní na mezinárodním poli, ale opravdu bych mnohem víc chodila na jednání vlády a Parlamentu a využívala práva daného prezidentu ústavou - že tam může hovořit.

Už žádné pravomoci do Bruselu!

A.cz: Vaše Suverenita se při minulých volbách přiblížila pětiprocentní hranici nutné ke zvolení, pro zvolení prezidentkou byste ale musela oslovit mnohem víc voličů. Co byste jim nabídla a zároveň jako prezidentka i mohla splnit?

Svůj vztah k České republice, svou odvahu, zkušenost - životní i profesní. Co bych mohla splnit? Jestliže bych řekla, že už nepodepíšu žádnou smlouvu, která by převáděla další pravomoci na Brusel nebo jiné nadnárodní struktury, tak to bych mohla splnit. Jestliže bych řekla, že se budu snažit, aby ČR nevstoupila do současné - ale trvám na slově současné - eurozóny, tak bych jmenovala členy bankovní rady lidi, kteří budou opatrní k současné eurozóně.

A v zastupování státu navenek bych se snažila o to, co teď dělá velmi dobře Václav Klaus: napomoci, aby ekonomické kontakty byly orientovány nejen na oblast EU, ale i na rozvíjející se země, jiná teritoria.

Nevyhlásila bych amnestii

A.cz: Ale není toto role spíše vlády než prezidenta?

Říkám: napomoci. Jsem si vědoma, že zahraniční politiku jako takovou určuje vláda, nicméně prezident reprezentuje stát navenek a může určitým způsobem otevírat dveře. Dále bych mohla slíbit, že v žádném případě bych nevyhlásila amnestii.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Přímo volený prezident bude mít silnější mandát než premiér. Co by tedy mohla čekat Nečasova vláda, pokud byste se stala prezidentkou?

Nic, co by překračovalo jakýmkoliv způsobem rámec ústavy. Já nejsem anarchistka. Ale říkám velmi jasně: žádné další pravomoci do Bruselu, žádná pomoc eurozóně z peněz českých daňových poplatníků, pokud bych do toho měla co mluvit, a samozřejmě pravidelná účast na jednání vlády. Já bych se moc těšila.

A.cz: Teď jsme u toho: uznáváte, že zahraniční politiku určuje vláda, a zároveň říkáte, že byste nepodepsala žádné převedení kompetencí do Bruselu. Blokovala byste tedy zahraniční orientaci vlády, na které by se vláda usnesla?

Pokud by to bylo v rámci ústavy, tak ano.

 

Právě se děje

Další zprávy