Bobošíková chce do Senátu, bojovat bude v Praze 10

Domácí Domácí
6. 8. 2010 13:29
Suverenita - blok Jany Bobošíkové má své kandidáty ve 23 senátních obvodech
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéfka strany Suverenita a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková bude kandidovat v říjnových volbách do Senátu za Prahu 10.

"V tomto volebním obvodu žiji více než 20 let," zdůvodnila v tiskové zprávě svou kandidaturu. Na souboj tak vyzve tamního starostu Vladislava Lipovského (ODS) či Jaromíra Štětinu (TOP 09).

Suverenita - blok Jany Bobošíkové má své kandidáty ve 23 senátních obvodech z 27. "Ve třech dalších obvodech podporujeme kandidáty spřátelených politických subjektů, v jednom obvodě jsme uzavřeli koalici," sdělila manažerka Suverenity Jana Volfová.

Volfová proti Zubové

Ona sama bude kandidovat v Kutné Hoře, kde se o senátorské křeslo budou ucházet i někdejší místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová (ODS) či exzelená poslankyně Olga Zubová (DSZ), která loni pomohla Jiřímu Paroubkovi svrhnout vládu Mirka Topolánka.

Spekuluje se, že zde bude kandidovat i úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Mezi kandidáty nechybí ani předseda Suverenity Petr Hannig (Mělník), předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter (Beroun) či Jan Rytíř, právník známý z kauzy komand ČEZ, který kandiduje v Olomouci.

Ve květnových volbách do Poslanecké sněmovny dostala partaj 3,67 %. Bobošíková se snažila  výsledky voleb zpochybnit, ale neuspěla.

Nejvyšší správní soud totiž zamítl obě stížnosti, které na soud poslala. První žaloba se týkala předvolebních Otázek Václava Moravce Speciál, kam byli zváni pouze zástupci stran s minimálně pětiprocentním počtem preferenčních hlasů. Suverenita, která se nejvýše pohybovala kolem tříprocentní hranice, se tak do studia nedostala.

Další stížnost poukazovala na neshodu mezi záznamem ve volebním protokolu a výsledky uvedenými na oficiálních stránkách voleb. Přestože podle Bobošíkové dostala strana v okrsku 40 hlasů, na webu se objevilo číslo 18.

 

Právě se děje

Další zprávy