Bití disidentů mu neprokázali. Teď se vrací do politiky

Martina Machová Martina Machová
2. 5. 2012 21:37
Někdejší první muž libereckých komunistů chce podpořit své kolegy
Josef Vondruška ve sněmovně.
Josef Vondruška ve sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Bývalý komunistický poslanec Josef Vondruška, který v posledních sněmovních volbách nekandidoval kvůli podezření, že před listopadem 1989 ještě jako vězeňský dozorce bil politické vězně, se vrací do politiky.

V nadcházejících krajských volbách se objeví jako desítka komunistické kandidátky pro liberecké hejtmanství.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil sám Vondruška. "Beru to jako podporu svých kolegů na předních místech," uvedl.

V současnosti v Libereckém kraji komunisté drží osm zastupitelských mandátů. V předchozím volebním období byli dokonce ještě úspěšnější - získali jich přesně deset, tedy počet, který by Vondrušku vrátil do politiky. Mimochodem, v té době Vondruška kandidátku libereckých komunistů vedl.

Lídr jejich krajské kandidátky Stanislav Mackovík pak odhaduje, že by se opět mohli při současných preferencích a náladě ve společnosti na deset mandátů opět vrátit.

Případ jeho škraloupu z doby totality ovšem není stále dořešen. Po několikaletém soudním martyriu se případ vrátil na Okresní soud v Liberci. Ten Vondrušku loni v dubnu osvobodil, nicméně odvolací soud rozsudek zrušil.

Rozhodnutí v nedohlednu

Kdy se opět bude rozhodovat o vině či nevině komunistického politika, není dosud určeno, nejdříve by se tak mohlo stát během prázdnin či právě na podzim, kdy budou vrcholit volební kampaně.

Rozsáhlý spis totiž dostal jiný soudce a ten si musí případ znovu nastudovat. Obžaloba viní Vondrušku z toho, že na začátku 80. let bil politického vězně Jiřího Wolfa, když ve věznici v Minkovicích u Liberce působil jako vychovatel.

Liberecký soud v minulosti ale klíčový důkaz, Wolfovu výpověď, zpochybnil a vynesl osvobozující verdikt. Vondruška je souzen za zneužívání pravomoci veřejného činitele.

 

Právě se děje

Další zprávy