BIS stále neví, zda odposlechy Janouška pocházejí od ní

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 4. 2012 13:34
Podle předsedy komise pro kontrolu BIS by k objasnění kauzy pomohlo odtajnění dokumentů
Odposlechy ukazují na Janouškův vliv na kroky města Prahy.
Odposlechy ukazují na Janouškův vliv na kroky města Prahy. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Bezpečnostní informační služba stále neví, zda zveřejněné odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma pocházejí od ní.

Věc se dál vyšetřuje, řekl v úterý po jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS ředitel služby Jiří Lang.

"Odposlechy, které byly zveřejněny, BIS stále ještě nemůže verifikovat," uvedl. U elektronických dat jde podle Langa o komplikovanou věc, která si vyžádá nějaký čas.

Ředitel služby zdůraznil, že vyšetřování nijak nezdržuje a vychází vstříc požadavkům státního zástupce, který nad ním má dozor.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Richard Dolejš v úterý řekl, že k objasnění případu kolem zveřejněných odposlechů lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma by pomohlo odtajnění dokumentů.

Posílá tedy premiérovi Petru Nečasovi (ODS) několik dotazů, které se týkají možných zpráv BIS ohledně "pražských lobbistických struktur".

Dolejš chce například vědět, zda vláda dostala o záležitosti zprávy, a pokud ano, jak s informacemi naložila. Šéf komise se ptá i na případné kontakty Janouška s nynějšími ministry.

Sněmovní komise v úterý jednání o odposleších Janouška a Béma přerušila. Dolejš se pozastavil nad tím, že se Nečas ze zasedání omluvil. "Premiér pohrdá parlamentní kontrolou tajných služeb," řekl.

Vůli BIS k odtajnění dokumentů prý Dolejš zatím nevidí. Jde podle něho vzhledem k omezené možnosti kontroly BIS ale o jedinou cestu, jak kauzu Janoušek objasnit.

Topolánek vzkázal, že nepřijde

Komise měla na úterním jednání k dispozici odpovědi na dotazy ohledně odposlechů, které Langovi dal její předseda Richard Dolejš (ČSSD). Lang je nechtěl komentovat s poukazem na to, že jsou vedeny v režimu "důvěrné".

Minule si komise na další jednání zvala bývalého a současného premiéra Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS). Topolánek už vzkázal, že nepřijde.

Odposlechy, které zveřejňovala Mladá fronta Dnes, ukazují na Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením.

Nynější poslanec Bém už kvůli tomu přerušil členství v ODS. Odposlechy pořídila podle listu před pěti lety BIS, o dva roky později údajně unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

Přepis odposlechu ze setkání Janouška a důstojníka tajné služby z roku 2007 zveřejnil server a také týdeník Euro. Podle týdeníku nahrávka dokládá, že Janouškův vliv sahá až dovnitř BIS samotné.

Ředitel BIS Jiří Lang už dříve členy sněmovní komise ujistil, že pokud kontakty typu Janoušek - důstojník BIS byly, byly pod kontrolou a předem schváleny.

 

Právě se děje

Další zprávy