BIS se pochválila za včasné varování v kauze Setuzy

Iva Nachtmannová
21. 11. 2007 16:04
Přibylo ilegálních migrantů z Iráku, ruští agenti jsou aktivní
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bezpečnostní informační služba (BIS) nevidí jako bezpečnostní riziko pro Českou republiku místní muslimy, hrozbou mohou být spíš muslimské "návštěvy" se speciálním úkolem. A ekonomicky  stát ohrožují hlavně české "vlivové skupiny".

Vyplývá to z Výroční zprávy o činnosti BIS v roce 2006, která analyzuje rizika, jež hrozila České republice v různých oblastech.

Zpravodajci loni zaznamenali, že se na naše území dostávají Iráčané, kteří se tu pokouší získat nelegální cestou pobytová víza. K jejich migraci prý mohou být zneužity i různé podnikatelské nebo kulturní akce, pořádané pod záštitou krajanských organizací.

Riziko pro Židy

V souvislosti s možnými teroristickými útoky na území ČR hovoří zpravodajská služba o ohrožení židovských, resp. izraelských cílů v době konání židovských svátků loni v září a říjnu. Varování před útoky přišlo z důvěryhodných zdrojů, proto s rizikem BIS tehdy seznámila veřejnost a potenciální cíle byly střeženy policií.

BIS pak po celý rok sledovala na českém území aktivity zpravodajských služeb, a to především států, které jsou na seznamu Spojených Států jako státy podporující terorismus: Kuba, Súdán, KLDR, Sýrie a Írán. Podrobněji zmiňuje BIS jen Severní Koreu. Její diplomaté zde sondovali možnost obchodu se zdejším průmyslem, včetně zbrojního. Žádné vážné ohrožení České republiky z těchto aktivit nevyvstalo.

Sebechvála za Pitra 

Setuza
Setuza | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

BIS sledovala také osoby, které byly v kontaktu s firmami se státní účastí. Okolo těchto firem se - jak už namnoze prosáklo do médií -, pohybují různé vlivové skupiny, které se snaží získat prospěch z  konktaktů s jejich zaměstnanci.

Jako nejkřiklavější případ vidí zpravodajci skupinu kolem firem Setuza a Český olej, jmenovitě Tomáše Pitra a Františka Mrázka. "Díky informacím o aktivitách této skupiny souvisejících se SETUZOU, které BIS předala zákonem stanoveným adresátům, se podařilo zabránit několika pokusům skupiny získat pohledávku za SETUZOU za podmínek nevýhodných pro stát," píše se ve zprávě.

Agenti BIS vysledovali také korupci v České konsolidační agentuře (ČKA). Korupční chování pocházelo od firem, které měly zájem o konkrétní pohledávky. V agentuře podle zprávy BIS špatně fungovala kontrola a došlo k "selhání lidského faktoru".


Nadsazení výsledků

BIS pečlivě monitorovala také státem vlastněné firmy jako České aerolinie, Letiště Praha, ČEZ a Čepro). Zpráva říká, že péče o majetek státu v těchto firmách vždy neprobíhal nejlépe. Buďto vedení zkreslovalo hospodářský výsledek tak, aby podnik vypadal v lepším stavu než odpovídalo skutečnosti.

"V jiných případech zase managementy činily rozhodnutí, která upřednostnila krátkodobý kladný hospodářský výsledek na úkor dlouhodobého udržení nebo i zvýšení tržní hodnoty společnosti. Tyto dopady se však mohou projevit až v rámci privatizačního procesu nebo dokonce až po prodeji novému majiteli," dodává BIS.

BIS také zmiňuje snahu ryze soukromé osoby odvolat představitele státem vlastněné firmy a prosadit vlastní vliv na chod této firmy.

Zpravodajci si v minulém roce všímali i přidělování peněz ze Strukturálních fondů Evropské unie. Podle zprávy docházelo ovlivňování státních úředníků, kteří byli odpovědní za hodnocení projektů a přidělování těchto peněz.

Aktivní ruští zpravodajci

Turista nebo agent? Oblast Hradčan je na dva dny nejlépe střeženým územím na světě.
Turista nebo agent? Oblast Hradčan je na dva dny nejlépe střeženým územím na světě. | Foto: Ondřej Besperát

Ze zprávy BIS také vyplývá, že na českém území operuje celkem hodně agentů z Ruské federace. Nejsou to jen diplomaté a novináři, což je považováno za tradiční krytí agenta, ale i lidé v ruských komerčních firmách. Občas jsou ruští agenti v kontaktu i s ruským organizovaným zločinem.

Existují tu také snahy dostat ruské agenty do firem, které usilují o vstup na ruské trhy. BIS proto i varuje zdejší podnikatele před kontaktem s různými komorami nebo sdruženími, které slouží k podpoře obchodních nebo kulturních vztahů se zeměmi bývalého Sovětského Svazu.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy