Bílá kniha obrany je schválena, armádu čekají škrty

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 5. 2011 16:46
Dokument určuje koncepci české armády pro následujících deset let
Armádu čekají úsporná opatření
Armádu čekají úsporná opatření | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda schválila Bílou knihu obrany, která určuje koncepci rozvoje armády v následujících deseti letech.

Dokument, jenž připravil tým ministra Alexandra Vondry, považuje za zásadní materiál svého funkčního období.

Podle Bílé knihy letošní rok rozhodne, kolik bude mít armáda v budoucnu vojáků. Ministerstvo plánuje redukci vojenských újezdů, kterých je prý příliš mnoho.

V plánu je i možnost zrušit újezd v Brdech a posunout hranice ostatních újezdů. Proti rušení vojenských výcvikových prostorů se již postavili starostové některých obcí.

Zrušena má být 221. letka bitevních vrtulníků Mi-24/35 z Náměště nad Oslavou. Podle Bílé knihy o obraně má být všech 29 útočných strojů vyřazeno z výzbroje a odprodáno.

O práci se naopak zřejmě nemusejí bát piloti nadzvukových stíhaček a bitevníků L-159. Bílá kniha totiž navrhuje zachování taktického nadzvukového i podzvukového letectva pro ochranu vzdušného prostoru země. Utlumen má být naopak provoz protiletadlové raketové obrany z bývalého Sovětského svazu KUB.

Z analýz provedených při přípravách Bílé knihy mimo jiné vyplývá, že armáda ztrácí konkurenceschopnost na trhu práce.

Autoři dokumentu upozorňují i na to, že v uplynulém desetiletí se v armádě kvůli předraženým a nesystémovým investicím a škrtům v rozpočtu nahromadil vnitřní dluh na výzbroji, infrastruktuře, technice i nemovitostech asi za 80 až 90 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy