Bezpečnostní rada schválila plán proti teroristům

vk
18. 12. 2007 15:55
Ministr Langer o vypínání mobilů
Langer: Máme plán boje proti terorismu
Langer: Máme plán boje proti terorismu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bezpečnostní rada státu schválila plán boje proti terorismu na nejbližší dva roky. Ministr vnitra Ivan Langer řekl, že k hlavním bodům plánu patří  práce s národnostními menšinami v Česku. 

Uvedl, že je třeba zabránit, aby v těchto komunitách vznikaly nebezpečné uzavřené národnostní skupiny, které by potenciálně mohly být rizikem pro teroristický útok.

V plánu však není přímo definováno, jak cílů dosáhnout. Ministr Langer opakovaně zdůraznil, že plán pouze definuje úkol a do kdy by měl být splněn.

Jednotlivé body plánu ministr nechtěl moc komentovat. K tomu, zda v případě ohrožení státu bude vypnuta mobilní síť, Langer uvedl, že je to možné, ale pouze za  výjimečných, přesně definovaných podmínek. Výjimečné podmínky upřesnil jako ohrožení zdraví, životů nebo velkých škod na majetku.

Rada probírala mimo tohoto plánu také umístění radaru v ČR a sladění právního řádu České republiky v otázkách bezpečnosti s legislativou EU.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg hodnotil bezpečnostní rizika jaderné energetiky. Podle něj je prozatím ČČeská republiak dostatečně zabezpečená. 

 

Právě se děje

Další zprávy