Bezpečná většina je prázdná fráze, říká Schwarzenberg

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
27. 4. 2012 7:00
Šéf TOP 09: Víc než hlasování o důvěře je důležité podpořit zákony, které jsme slíbili
Tři kluby? Já takový požadavek neměl...
Tři kluby? Já takový požadavek neměl... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiér vlády Petra Nečase a předseda koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg odmítá nové volby, i když den před hlasováním o důvěře připustil, že kabinet může padnout "s několikatýdenním zpožděním".

Je třeba dotáhnout reformy, říká ministr zahraničí, ale pokud se nepodaří prosadit klíčové zákony, vláda stejně padne.

"Ne páteční hlasování je až tak důležité, důležité je, jestli poslanci dodrží disciplínu a budou hlasovat pro zákony, které jsme si navzájem slíbili," říká Schwarzenberg.

Na přímou otázku dále řekl, že odchod z vlády nechystá, a to ani kvůli své kandidatuře na prezidenta - půjde do ní jako vicepremiér.

A.cz: Jak se díváte na to, že se všichni poslanci podporující vládu ráno sejdou a premiér začne přepočítávat, jestli jich má dost?

Tak to chodí.

A.cz: Není to trochu zvláštní postup?

Vůbec ne. Při každé sporné otázce v nějaké akciové společnosti si předem počítá představenstvo, jestli má dostatečný balík akcií na své straně. To je docela normální věc.

A.cz: Proč by tato vláda měla podle vás dostat důvěru sněmovny?

Aby dokončila svůj program. Poněvadž je obyčejně škodlivé, když vlády ukončí činnost, než dotáhly svůj program. Jinak je vše polovičaté.

Ráno se budeme přepočítávat. No a co? To je normální...
Ráno se budeme přepočítávat. No a co? To je normální... | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ale nevadí vám, s jakou podporou bude vláda teď vládnout?

Podívejte se, také bych měl radši větší podporu, ale když není, tak není, no.

A.cz: Nemluvme o větší nebo menší podpoře, ale spíše o tom, jaká je to podpora: nejsou to tři kluby, zbytek je jakýsi konglomerát poslanců, se kterými bude třeba jednat…

Znám evropskou politiku, teď už padesát let. Nesčetné země - Itálie, Holandsko, Belgie - všude se takto vládlo. To mi nevadí.

A.cz: Je to tedy podle vás ona "bezpečná většina"?

Většina nikdy není bezpečná. To je taková prázdná fráze. Záleží na spolehlivosti. A to teď člověk může těžko odhadnout. Ještě nikdy jsem neviděl úplně bezpečnou většinu.

A.cz: A jako členu vlády - nevadí vám ono couvání z požadavků: napřed tři kluby, pak alespoň podpisy, teď už jen ústní slib?

Poslouchejte, tyto požadavky jsem nikdy nevyslovil já, ani místopředseda Kalousek, když jsem tady nebyl. Takže to mě nezajímá, když si někdo jiný klade podmínky. Nejsou moje, opravdu ne. Ať si to premiér vypořádá sám se svou stranou.

A.cz: Vezměme si ale, že vláda stála na koalici tří stran. Jedna se ve sněmovně rozpoltila. Nebylo by tedy fér, aby voliči znovu rozdali karty?

Myslím, že ne. Karty byly rozdány, vždyť voliči si zvolili i tuto stranu. Taky bych radši, kdyby tam byla etablovaná zkušená strana, kde by nebyli úplní amatéři. I kdyby měli úplně jiný program. Ale politika je umění možného. Musím vycházet z toho, co mi suverén pošle do Parlamentu.

A když to nepůjde, rozejdeme se...
A když to nepůjde, rozejdeme se... | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: A co vás v té vládě v tuto chvíli drží?

Vládní program, který je, myslím, nutný. Byli jsme opravdu na nejlepší cestě českého turisty v létě přes Maďarsko do Řecka. To se muselo zastavit. Tím jsme se ale stali kromobyčejně neoblíbenými. K tomu ovšem přibyly korupční skandály a spory ve vládě.

Ale nejvíc nás - jako skoro všechny evropské vlády - poškodila nutnost prostě šetřit. Každý, kdo dostává míň, řve. Proto všude padají vlády - levicová španělská, pravicová v Itálii, středová teď v Holandsku.

A.cz: Vláda podle všeho důvěru sněmovny dostane, nicméně bude potřebovat prosadit další klíčové zákony a patrně se i dohadovat s jednotlivými poslanci. Nebudou mít problémy např. církevní restituce?

To vše je možné. Jak říkají Angličané, buchta se poznává, teprve když ji člověk jí.  Pokud ne, tak vláda padne s několikatýdenním zpožděním. Pak ji nemá smysl udržovat, když nebude schopná dodržovat svůj program.

 

Právě se děje

Další zprávy