Bez plánu B vláda nepadne, shodli se Nečasovi ministři

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
25. 1. 2012 14:22
Když bude opozice chtít položit vládu, musí navrhnout vlastního premiéra
Nadpoloviční většina a nový premiér v záloze, taková budou nová pravidla
Nadpoloviční většina a nový premiér v záloze, taková budou nová pravidla | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kabinet Petra Nečase projednával změny, které mají v budoucnu ztížit možnost svrhnout vládu.

Pokud by byla tato ústavní úprava zavedena do praxe, tak by už ke svržení vlády nestačila pouze většina 101 hlasů ve Sněmovně, opozice by musela mít zároveň připravený i záložní plán - tedy jméno nového premiéra.

Mělo by se tak napříště zabránit situaci, jaká nastala například po pádu vlády Mirka Topolánka. Tehdy opoziční ČSSD neměla žádný záložní plán a po "překvapivém úspěchu" se nakonec musela funkcí ujmout poloúřednická vláda Jana Fischera.

S návrhem ministři souhlasí, nyní je ale jeho projednávání na měsíc přerušeno.

Během této doby bude koalice vyjednávat s opozicí na sněmovní i senátní úrovni, řekla Aktuálně.cz vicepremiérka Karolína Peake.  K prosazení bude vláda potřebovat ústavní většinu, ke které jí nyní chybí pět hlasů.

Chystaná změna v Ústavě by tak zněla: "Návrh na vyslovení nedůvěry vládě musí být podán písemně nejméně padesáti poslanci a musí v něm být navržen kandidát na nového předsedu vlády."

V případě neúspěchu při pokusu o svržení vlády by se další návrh mohl opakovat až za půl roku.

Ačkoliv by měl návrh platit až v roce 2014, tedy v novém volebním období, současná opozice s ním nesouhlasí.

"Tato vláda to nedělá kvůli sobě. Čtrnáct let tu vládly koalice se sto, plus minus dvěma, poslanci. To vedlo k silné politické nestabilitě," obhajuje tuto změnu premiér Petr Nečas

"Pro nás je to něco nepřijatelného, zavádí to spíše kancléřský systém. Už přímá prezidentská volba je dost velký zásah do ústavního pořádku. Nebudeme nahrávat premiéru Nečasovi a jeho obavám z pádu vlády," řekl Aktuálně.cz za ČSSD předseda jejích poslanců Jeroným Tejc.

 

Právě se děje

Další zprávy