Benešová odvolala žalobkyni Zelenou kvůli neplnění pokynů. Ta rozhodnutí zatím nemá

ČTK ČTK
8. 11. 2019 11:20
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odvolala šéfku Okresního státního zastupitelství v Plzni Antonii Zelenou. Podle ní mimo jiné neplnila pokyny nadřízeného. Žalobkyně, která byla v čele okresního zastupitelství s přestávkami 15 let, se k odvolání nevyjádřila, protože ho podle svých slov dosud nedostala.
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová | Foto: Radek Bartoníček

Na odvolání Zelené upozornil deník Právo. "Já žádné rozhodnutí nemám, neznám jeho obsah a nemůžu se k tomu vůbec vyjádřit. Správní řízení je neveřejné, to znamená, pokud paní ministryně poskytla informace z neveřejného správního řízení ještě před tím, než bylo doručeno účastníkům řízení, shledávám to, za, z mého pohledu, jaksi nesprávné," uvedla Zelená.

Řekla, že sama se vůči všem obviněným chová tak, že respektuje jejich práva. "Vůči mě respektováno nebylo, nic jiného k tomu říct teď nemůžu," dodala žalobkyně.

Odvolání z funkce žádala nadřízená

Rozhodnutí nemá zatím ani krajská státní zástupkyně Anna Maříková, která o odvolání Zelené požádala už loni. Ani ona se proto nechce k věci vyjadřovat. "Žádné rozhodnutí mi do současné doby nebylo doručeno. Vzhledem k tomu, že nejsem účastníkem správního řízení, tak se k tomuto nemohu vyjadřovat," uvedla Maříková.

Maříková podala návrh na odvolání Zelené podle zákona o státním zastupitelství loni 12. října tehdejšímu ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi.

Podle zákona ministr spravedlnosti může okresního státního zástupce odvolat, pokud závažným způsobem poruší povinnosti vyplývající z výkonu funkce vedoucího státního zástupce. Jestliže nejde o porušení povinností při výkonu státní správy zastupitelství, odvolává ministr na návrh příslušného krajského státního zástupce. Odvolat nebo jmenovat okresního státního zástupce může ministr také na základě návrhu nejvyššího státního zástupce.

Zelená si proti rozhodnutí může podat rozklad. Rozhodovala by o něm opět Benešová.

 

Právě se děje

Další zprávy