Bendl nakoupil před pádem vlády statek za miliony

Radek Nohl Radek Nohl
5. 9. 2013 5:30
Petr Bendl uzavřel největší realitní obchod ze všech členů Nečasova kabinetu
Jednou tu chce farmařit. Usedlost Petra Bendla.
Jednou tu chce farmařit. Usedlost Petra Bendla. | Foto: Radek Nohl

Praha - Novopečený lídr středočeské volební kandidátky ODS Petr Bendl má mezi bývalými členy Nečasovy vlády jeden primát. Krátce před koncem svého působení na ministerstvu zemědělství uzavřel největší realitní obchod ze všech členů tehdejšího kabinetu.

Letos na jaře si Petr Bendl, také předseda středočeské ODS, pořídil v Dolním Bezděkově na Kladensku statek s rozsáhlými pozemky.

Podle smluv z katastru nemovitostí, o kterých informoval deník Insider, za nemovitosti zaplatil celkem osm milionů korun. Jde o tři budovy, které i s pozemky o rozloze přes čtyřicet hektarů leží na okraji obce.

Nejde o jediné reality, které Bendl v této krajině nakoupil.

47 hektarů půdy

Už v roce 2011, kdy v říjnu vyměnil v čele ministerstva zemědělství Ivana Fuksu, si v několikasethlavém Dolním Bezděkově pořídil rodinný dům se zahradou za dva miliony korun. Tuto transakci stihl ještě před nástupem do úřadu.

Po letošních nákupech tak nyní středočeskému lídrovi patří ve vsi nedaleko Prahy několik domů a více než 47 hektarů půdy.

Insider ze smluv vyčetl, že Bendl statek koupil od zemědělce Ivana Falty a manželů Jana a Aleny Hagarových z Náchoda. Ivan Falta dostal za poloviční podíl na majetku tři miliony korun, Hagarovi o dva miliony více. K hospodářskému areálu patří také pole, louky a malý rybníček.

Prodávající Ivan Falta se s kupcem dohodl, že může statek zatím nadále bezplatně využívat. Zřejmě proto mu také bývalý ministr zaplatil menší částku, než podle kupních smluv dostali další vlastníci.

Hospodář Bendl

"Původní majitelé na statku dál bydlí a chovají koně," potvrdil v e-mailovém rozhovoru Petr Bendl svoji investici. "Teď nemám žádné jiné plány než zde chovat také své koně. Do budoucna nemůžu vyloučit, že budu na statku hospodařit," odpověděl také Insideru na otázku, jaké plány se statkem nyní má.

Zemědělec Ivan Falta má v prodaném areálu patnáct koní a pět dalších patří bývalému ministrovi zemědělství. "V současné době si tu pan Bendl opravuje ustájení," řekl Insideru Falta. Jak dlouho tu on sám bude chtít ještě hospodařit, ale prý zatím neví. "Ještě se o tom společně dohadujeme," prohlásil Falta.

Jak vyplývá ze smluv, Petr Bendl za statek a okolní pozemky zaplatil bývalým majitelům zmíněných osm milionů korun přes účet advokátní kanceláře.

Bývalý ministr uvedl, že si na koupi nemusel půjčovat, protože z vyrovnání po rozvodu s bývalou manželkou Tamarou dostal patnáct milionů korun.

S ní se Bendl rozešel v říjnu 2011. To, že peníze dostal, uvedl bývalý ministr v majetkovém přiznání za rok 2012. Navíc v loňském roce prodal objekt starého mlýna ve Skřivani na Rakovnicku, za nějž inkasoval 890 tisíc korun.

Z majetkového přiznání plyne, že si rok před koupí statku exministr kromě zmíněného domu v Dolním Bezděkově, kde nyní bydlí, pořídil také nový vůz za 1,35 milionu korun. Ve stejném roce prodal auto za 1,15 milionu a osobní hodinky za 400 tisíc korun. Žádné půjčky podle svého majetkového přiznání neměl.

 

Právě se děje

Další zprávy