Bendl a ODS pozlobili Ratha. Hanebnost, řekl hejtman

Jakub Antoš
15. 12. 2008 16:27
Po osmi letech je bývalý hejtman vůdcem opozice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nevěřte politikům jejich rozhořčení - zhusta je jenom součástí postavy, kterou hrají.

Tak si dnes bývalý středočeský hejtman Petr Bendl z ODS a jeho nástupce David Rath z ČSSD poprvé naostro vyměnili židle a role ve středočeském zastupitelstvu.

Občanští demokraté trápili socialisty a Rath, který normálně provokuje vládu ve sněmovně, odpovídal, že je to ubohé.

Když blokuje ODS...

Středočeští zastupitelé od voleb stihli před třemi týdny zvolit hejtmana - to byla víceméně slavnostní schůze, i když se při ní Rath a Bendl ostře pohádali.

Dnes bylo první zasedání, kde byl na programu život kraje. Šlo o rozpočet na rok 2009 a v něm částka 80 milionů, které chce kraj vydat za předvolební Rathův slib, že v krajských nemocnicích nebudou pacienti muset hradit poplatky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Petra Bendla

A ODS ihned jednání o návrhu rozpočtu označila za nezákonné a hrozí, že podá stížnost.

Obvinila totiž krajskou radu, že návrh rozpočtu zveřejnila pozdě a není tak možné o něm jednat.

...Rath mluví o hanebnosti

Paragraf 10 zákona o rozpočtových pravidlech územních celků totiž říká, že návrh rozpočtu musí být vhodným způsobem zveřejněn nejméně po dobu 15 dnů před jeho projednáním v zastupitelstvu územního samosprávného celku.

Náměstek hejtmana pro finance Marcel Hrabě (ČSSD) návrh zveřejnil v pondělí 1. prosince a to podle občanských demokratů nestačí, protože říkají, že se má jednat o patnáct celých dní. "Je to jen slovíčkaření," reagoval Hrabě a hejtman Rath se přidal.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Davida Ratha

"Z vaší strany je to drobná škodolibost, drobná hanebnost. Je to bez úrovně," řekl lídr socialistů. "Jsou to dva názory a nás může rozsoudit jen soud," dodal.

S komunisty v zádech

Samotní lídři obou hlavních stran zastupitelstva se jinak střetli jen několikrát.

Petr Bendl kritizoval, že budou poplatky hrazeny z krajského rozpočtu a že 80 milionů, které jsou na to připraveny, bude chybět například na dopravní projekty. Pak ještě před schvalováním rozpočtu upozornil, že návrh obsahuje matematické chyby.

Rath na to reagoval slovy, že bývalý hejtman propásl dobrou příležitost kdy mlčet. "Další důvod, proč řadu vašich vysoce postavených úředníků propustit. Děkuji, že jste na to upozornil, takhle skutečně pracovat nemohou," řekl Bendlovi.

Rozpočet byl nakonec schválen, protože ODS má v zastupitelstvu 25 hlasů, ČSSD o jeden více a navíc se může spolehnout na komunisty, kteří svými deseti zastupiteli socialisty podporují.

 

Právě se děje

Další zprávy