Bémův exnáměstek Blažek bude na obraně řídit zbrojení

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 3. 2011 14:42
Šéf resortu Alexandr Vondra v úterý Blažka jmenoval do funkce svého náměstka
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek | Foto: Jan Langer

Praha - Dlouholetý náměstek pražského primátora Pavla Béma a nynější místopředseda ODS v Praze Rudolf Blažek se stal náměstkem ministra obrany pro vyzbrojování.

Do funkce ho vybral šéf resortu Alexandr Vondra (ODS). Ve své nové pozici bude mít Blažek na starosti akvizice armádní techniky, sdělil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle Vondry je Blažek odborníkem v bezpečnostní oblasti a vyznačuje se dlouholetými zkušenostmi z komunální politiky. Sekce vyzbrojování je podle ministra z minulosti zatížena celou řadou problémů.

"Proto jsem hledal osobnost, jejíž zkušenost a erudice bude zárukou realizace potřebných systémových změn v této oblasti," uvedl Vondra.

Ministr obrany měl dosud tři náměstky. Prvním náměstkem jmenoval jednoho ze svých předchůdců ve funkci Jiřího Šedivého, náměstkem pro personalistiku se stal Michael Hrbata, ekonomiku dostal na starost Libor Karásek.

Před Blažkem měl vyzbrojování na starosti Šedivý, novopečený náměstek tak převezme část jeho dosavadní agendy. Vondra v listopadu z pozice úředníka zodpovědného za akvizice výzbroje odvolal tehdejšího náměstka Jana Fulíka, který bývá odborníky kritizován za sporný miliardový nákup čtyř transportních letadel CASA.

Podle pondělních informací serveru euro.cz by měl Fulík k 30. dubnu svou pozici na ministerstvu obrany zcela opustit.

Blažek je v současnosti členem zastupitelstva hlavního města a předsedou výboru pro legislativu a bezpečnost. Je také šéfem zastupitelského klubu ODS.

V letech 1998 až 2002 působil Blažek jako pražský radní a od roku 2002 do roku 2010 byl náměstkem primátora Pavla Béma. Po sněmovních volbách se o Blažkovi spekulovalo jako o možném ministrovi vnitra či spravedlnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy