Bémovi radní zrušili kvůli volbám schůze zastupitelů

Kateřina Eliášová
2. 3. 2010 19:42
Obávají se jejich zneužití k předvolební kampani
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Pražští zastupitelé budou mít do voleb jen jedinou šanci se sejít a jednat tak, jak jsou na to každý měsíc s výjimkou prázdnin zvyklí.

A to koncem března. V dubnu a v květnu se rozhodnutím městské rady v čele s primátorem Pavlem Bémem jednání osmdesátihlavého sněmu, kde má většinu ODS, ruší.

Jednobarevná modrá vláda pražského magistrátu neměla při svém rozhodování žádného odpůrce, radní za zelené a Evropské demokraty ji opustili na přelomu roku.

Opoziční politiky úterní rozhodnutí rady pobouřilo.

Podle místopředsedy pražské ČSSD Miroslava Pocheho jde o "popření zastupitelské demokracie". "Jednobarevná rada města se tímto snaží zabránit vystupování opozice před květnovými volbami a částečně tak zamést současné problémy, které Prahu trápí, pod koberec," zlobí se.

Kritika? Vadí!

Důvod, proč se pražští delegáti už do voleb nesejdou, je ostrá kritika ODS, která zazněla z úst předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody přímo na posledním zasedání zastupitelstva.

"Poslední zastupitelstvo byla šou a ostuda a volební mítink Cyrila Svobody," charakterizoval jednání pražský radní Jiří Janeček.

A hned přidal důvod, proč se nejprve klub ODS a posléze i rada rozhodla raději zastupitelstvo zrušit. "Cyril Svoboda nás najednou přichází kritizovat v podstatě za cokoliv a tím, že zasedání probíhá v přímém přenosu, nás tyhle lidi zdržují od práce. A my opravdu potřebujeme pracovat. Nemá cenu poslouchat nějaké pološílené útoky na ODS, jinak se totiž lidé typu Cyril Svoboda nezviditelní," trvá na svém rozhodnutí radní Janeček.

Zase ta Opencard

Cyril Svoboda využil minulý týden ve čtvrtek právo poslance vystoupit na zasedání pražského zastupitelstva a nešetřil kritikou. Šéf lidovců žádal mimo jiné o projednání kauzy Opencard, kritizoval i další kauzy pražské radnice.

"Cyril Svoboda lhal co mu pusa stačila. Kdyby se to nestačilo ve stenu zaznamenat, tak Cyril Svoboda je lhář," komentoval jeho vystoupení šéf zastupitelů za ODS Pavel Žďárský.

 

Právě se děje

Další zprávy