Bémova židle se otřásá. Sokům vyšel tah. Svolají sněm

Kateřina Eliášová
17. 3. 2010 20:05
Regionální sněm, na němž se Bémovi odpůrci pokusí šéfa pražské ODS odstřelit, bude v dubnu
Pavel Bém na Hradě nemohl hlasovat. Tak přihlížel. A lobboval.
Pavel Bém na Hradě nemohl hlasovat. Tak přihlížel. A lobboval. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - První krok plánu, jak změnit podobu pražské ODS, kritikům současného primátora Pavla Béma vyšel.

Bém, který je zároveň předsedou pražské ODS, musí svolat 15. dubna regionální sněm. Rozhodla o tom regionální rada.

O svolání sněmu požádalo 6 pražských oblastních organizací. Nelíbí se jim složení pražského předsednictva ODS, konkrétní problém mají například se smíchovským starostou Milanem Jančíkem.

V pozadí plánu je ale i změna pražské kandidátky. V ODS totiž sílí hlasy nespokojené s kauzami pražského magistrátu a taky s rapidně klesajícími preferencemi ODS v hlavním městě. Bém je za to, alespoň podle nespokojených, jako šéf pražské ODS zodpovědný a měl by nést důsledky.

Na změny na kandidátkách mají strany už jen týden, škrtat mohou ale i po tomto termínu.

Bém: Personálie řešit nebudeme

Rada v čele s Pavlem Bémem se dnes usnesla na tom, že se na sněmu nebude mluvit o personálních otázkách, ale o podzimních dvojích volbách a nadcházející kampani do voleb sněmovních. Personálie na programu nejsou.

"Na programu v tuto chvíli nic takového navrženo není," řekl Aktuálně.cz 1. náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS).

Já si myslím, že se musíme bavit o personálních otázkách osob, které škodí ODS, tvrdí poslanec Marek Benda
Já si myslím, že se musíme bavit o personálních otázkách osob, které škodí ODS, tvrdí poslanec Marek Benda | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Já si myslím, že se musíme bavit o personálních otázkách osob, které škodí ODS," kontruje pražský poslanec za ODS Marek Benda, který Béma v čele ODS kritizuje otevřeně a dokonce je pro to, aby zmizel z pražské sněmovní kandidátky. Benda sám coby člen regionálnícho sněmu chce debatu o výměně vedení pražské ODS na dubnovém jednání otevřít.

"Jeho touha po poslaneckém křeslu je tak velká, že je ochoten udělat pro to leccos," reagoval na to sám Bém. Benda je totiž na osmnáctém, tedy nevolitelném místě kandidátky, patří k nejdéle skloužícím poslancům.

"Jediná cesta pro úspěch ODS ve volbách je přestat vytvářet příkopy a házet minely do vlastních řad. Máme -li vytvořit Jiřímu Paroubkovi soupeře, tak si musíme udělat pořádek u sebe doma a začít táhnout za jeden provaz," stojí si na svém Bém.

Změny na kandidátce? Uvidíme

Pražská ODS o změny na sněmovní kandidátce nestojí. Rada to dnes dala najevo, když sněm svolala na 15. duben. Termín pro možné změny vyprší příští týden v úterý.

Existuje nicméně možnost přeci jen do kandidátky zasáhnout. Jména nelze doplňovat, stejně jako měnit pořadí kandidátů. Co lze udělat, je na kandidátce škrtat.

"Kandidátka se zjevně měnit nebude, co bude se škrtáním, se ještě uvidí," dodal k tomu Benda, který stojí na straně vedení ODS a tedy i Mirka Topolánka. Ten se netají špatnými vztahy s Bémem, do pražské politiky zatím ale zasahovat nechce.

"To že jsme v Praze ztratili, to že jsme museli řešit spoustu problémů a ještě čeká pražskou ODS a Pavla Béma řadu věcí do voleb vyřešit, to je pravda, nicméně pořád je to komunální problém, komunální volby jsou na podzim a v tomto smyslu se koncentruji na celostátní kampaň," prohlásil v ranním vysílání České televize Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy