Bémova Praha shazuje Topolánkovo vyjednávání s ČSSD

Jakub Antoš
14. 11. 2008 15:45
Paroubek nesmí být šéfem sněmovny, řekl Bém
Pavel Bém.
Pavel Bém. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Primátor hlavního města Pavel Bém vyhrotil kampaň před blížící se volbou nového předsedy ODS.

Regionální organizace občanských demokratů v Praze, jejichž je lídrem, se dnes mimořádně sešla, aby veřejně shodila snahu předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka dohodnout se s opozicí na spolupráci v době českého předsednictví EU.

Topolánek, který údajně v rámci dohod nabídl předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi místo v čele Poslanecké sněmovny, bude na kongresu ODS Bémovým soupeřem v souboji o místo šéfa největší vládní strany.

Jako jeden muž proti Paroubkovi

"Pražská regionální rada ODS rezolutně odmítá instalaci Jiřího Paroubka do čela sněmovny," prohlásil Bém po jednání rady. Pro toto usnesení hlasovala pražská ODS jednotně. Pouze jeden člen se zdržel.

Předseda vlády Topolánek zareagoval krátce po zveřejnění usnesení.

"Do této chvíle neproběhlo žádné oficiální jednání s Jiřím Paroubkem o českém předsednictví EU. Byli pouze svoláni experti, kteří mají připravit text dohody, která umožní klidný průběh předsednictví a spolupráci vlády a Poslanecké sněmovny na tomto úkolu. Součástí tohoto textu nejsou žádné personální, či jiné dohody s ČSSD," stojí v Topolánkově prohlášení.

"Nevidím proto důvod, proč by měly jednotlivé organizace ODS přijímat usnesení proti něčemu, o čem se nejedná," dodává premiér.

Spekulacím o změně v čele sněmovny pomohl v neděli sám premiér Topolánek. "Pokud bude taková dohoda, tak bych pro to hlasoval," reagoval Topolánek v ČT na otázku moderátora, zda by Paroubkovo jmenování předsedou sněmovny podpořil.

V týdnu se ozval také pasivní aktér celé rošády - stávající šéf dolní komory Miloslav Vlček a stěžoval si, že se vyjednává o něm bez něho.

"Měl jsem telefonát, že prý je už věc dojednána. Ale obsah té dohody neznám, ptejte se těch, kdo ji uzavírali," řekl pro TV Prima Vlček.

Za Paroubka pakt o neútočení? Ne, zní od Béma

Právě na základě těchto výroků a následných spekulací se sešla regionální rada ODS v Praze. "Z těch výroků máme strach," komentoval Bém Vlčkovo a Topolánkovo mediální vystupování.

"Nepovažuji to ani za moudré, ani za rozumné," řekl Bém k případnému dosazení Jiří Paroubka do křesla třetího nejvyššího ústavního činitele.

Ospravedlněním pro jeho zvolení do čela komory nemůže být podle pražské ODS ani dočasné "příměří" během předsednictvím v Radě EU.

Zástupci pražské organizace nepopírají, že reagují víceméně pouze na tato mediální vystoupení a informacemi od vyjednavačů nedisponují.

ODS v Praze: Nelíbí se nám, že o dohodě víme jen z médií

"Myslím, že budeme diskutovat nad stanoviskem k dalšímu možnému vývoji dialogu s ČSSD, respektive k tomu, že o tom nic nevíme a jen to čteme v novinách," řekl už před jednáním deníku Aktuálně.cz poslanec Jan Bürgermeister.

Fakt, že se o vyjednávání mezi Topolánkem a Paroubkem členská základna dozvídá od novinářů, chce pražská ODS řešit na zasedání výkonné rady strany.

"Regionální rada ODS Praha žádá předsedu ODS o neprodlené svolání výkonné rady za účelem podání informací ohledně vyjednávání s Jiřím Paroubkem o jeho nástupu do funkce předsedy Sněmovny PČR," stojí v pátečním usnesení.

 

Právě se děje

Další zprávy