Bémova buňka: Ať kongres nakáže hlasovat proti Lisabonu

Domácí Domácí
19. 11. 2008 21:03
Sněm ODS v Praze 6 má návrh pro kongres
Také z ODS zní Ne.
Také z ODS zní Ne. | Foto: Blahoslav Hruška

Praha - Domovská organizace Pavla Béma, jednoho z uchazečů o post předsedy ODS, hodlá zmařit ratifikaci Lisabonské smlouvy už na nadcházejícím kongresu největší vládní strany.

Na něm se bude po prohraných volbách volit předseda, a právě pražský primátor a někdejší starosta Prahy 6 Bém bude kandidovat proti nynějšímu předsedovi ODS premiérovi Mirku Topolánkovi.

Oblastní sdružení v Praze 6 se na svém sněmu dohodlo, že navrhne kongresu usnesení, podle něhož by byli senátoři a poslanci ODS zavázáni hlasovat proti ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Pro hlasovalo 49 ze 60 členů sdružení, mezi nimi i Bém a europoslanec Jan Zahradil, který je znám svými euroskeptickými postoji.

Bém býval místopředsedou tamní rady, dnes je už jen řadovým členem místního sdružení v Dejvicích. "ODS Praha 6 v zásadě jinými slovy a poněkud razantnějizopakovala usnesení z posledního kongresu ODS, který zavazuje každého člena ODS bránit jakémukoliv přesunu národních kompetencí na bruselskou úroveň. I pana předsedu ODS, i prvního místopředsedu," řekl deníku Aktuálně.cz Bém.

"Pokud zvážím plusy a mínusy Lisabonské smlouvy, převažují mínusy," doplňuje primátora předseda sdružení a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. "Pro mě ta smlouva představuje omezení národní suverenity. Nechci, aby kdokoliv jiný něco diktoval České republice," dodal.

Chalupa tvrdí, že se najedná o součást boje o křeslo předsedy a předkongresový dloubanec do Topolánka. "Tento postoj na Praze 6 je už několik let stále stejný," řekl Chalupa.

Termín ratifikace ještě není znám, premiér Topolánek naposled hovořil o tom, že by se o smlouvě v parlamentu jednalo až napřesrok zjara, kdy už bude Česká republika předsedat EU.

Příští týden se však Lisabonskou smlouvou bude zabývat Ústavní soud. Na podnět senátorů ODS, k nimž se přidal prezident Klaus, bude posuzovat, zda je smlouva v souladu s českou ústavou. Mohly by také říci, jakým poměrem hlasů má být smlouva v parlamentu ratifikována - zda je k tomu třeba takzvané ústavní (třípětinové) většiny.

ODS přišla v posledních senátních volbách v horní komoře o nadpoloviční většinu a nyní disponuje 35 hlasy, ve sněmovně má 79 poslanců. Další dva členové ODS stranický poslanecký klub opustili.

Proti smlouvě budou v parlamentu hlasovat podle dosavadních proklamací také komunisté. Ti mají tři senátory a 26 poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy