Bém zvažuje, že v Praze povládne sám

Sabina Slonková
23. 10. 2006 14:45
Praha - V Praze se rýsuje jednobarevná většinová radnice občanských demokratů. Výrazné vítězství poprvé umožňuje, aby ODS na magistrátu vládla sama.
Hvězdy ODS těchto dní: Úspěšný pražský primátor Pavel Bém a jeho šéf, Mirek Topolánek.
Hvězdy ODS těchto dní: Úspěšný pražský primátor Pavel Bém a jeho šéf, Mirek Topolánek. | Foto: Ludvík Hradilek

Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že právě toto řešení považuje pražská ODS, pro niž v komunálních volbách hlasovalo 54,43 procenta voličů, za jednoznačně nejlepší řešení.

Doposud se o moc v hlavním městě dělila se sociálními demokraty, ti však ve volbách dosáhli na necelých šestnáct procent hlasů.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Výrazný úspěch ODS odpovídá tomu, že bychom měli vést radnici sami. Je to nejpravděpodobnější. Možné ale je, že přibereme jednoho ze zástupců Evropských demokratů. Naopak - se zelenými se do rady moc nepočítá," uvedl jeden ze členů vedení pražské ODS.

Lídr pražské kandidátky ODS a primátor Pavel Bém je ale opatrnější. Tvrdí, že nejdřív musí promluvit se zástupci dalších úspěšných stran. I on nicméně říká, že společné vládnutí s ČSSD už na pražské radnici zřejmě patří minulosti.

"Koalici se sociálními demokraty bych v tuto chvíli viděl jako krajně nepravděpodobnou. Možná varianta samozřejmě je, že bude radnice jednobarevná, ale nechci předjímat, dokud za sebou nebudu mít kolečko se všemi demokratickými stranami," sdělil Aktuálně.cz lídr Pavel Bém.

Politici z ODS nicméně upozorňují, že nelze čekat sestavení nové rady v nejbližších dnech. Podoba radnice je do značné míry závislá na tom, zda se Jiřímu Paroubkovi nakonec přece jen nepodaří získat podporu pro svou případnou vládu.

"Nemá smysl sestavit jednobarevnou radnici ODS a pak neustále válčit s Paroubkem, kdyby se mu podařilo sestavit vládu. Pro takový případ by bylo rozumnější vzít do rady jednoho až dva sociální demokraty," dodal již citovaný člen vedení pražské ODS.

Teoeticky může vláda - Praze stejně jako ostatním městům - zkomplikovat fungování výlučně přes peníze. Z ministerstva financí proudí do města dotace investicí, jakou je třeba aktuálně plánovaný obchvat Prahy. V hlavním městě nadto sídlí řada institucí typu Národní divadlo, o jejichž podpoře opět ve finále rozhoduje ministerstvo financí.

 

Právě se děje

Další zprávy