Bém oznámil, že nebude usilovat o post šéfa ODS

miz
4. 8. 2008 11:32
Změna v čele strany by uškodila koalici, míní
Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém na Staroměstském náměstí.
Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém na Staroměstském náměstí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místopředseda ODS a současný pražský primátor Pavel Bém nebude na podzim kandidovat na post předsedy ODS. Řekl to deníku E15.

Chystaný kongres by podle něj měl ve funkci potvrdit Mirka Topolánka. Bém, který je považován za hlavního rivala premiéra, míní, že případná změna v čele strany by uškodila vládě.

"Jsem přesvědčen, že pokud má současná vláda fungovat, není zde prostor pro nějaký vnitrostranický duel," řekl deníku. "Nebudu kandidovat na předsedu právě a hlavně s vědomím, že by případný úspěch znamenal konfrontaci, ta by znamenala oslabení dnes křehké stability vlády," dodal.

Blížící se podzimní krajské a senátní volby budou podle něj zrcadlem úspěšnosti vládní politiky. "Klíčovou odpovědnost za fungování koalice má ODS, takže krajské volby jsou pro nás první konfrontací s tím, jak naplňujeme předvolební sliby, jak se daří realizovat reformní program," míní.

Přesto věří, že občanští demokraté ve volbách uspějí a udrží současné pozice. "Obhajujeme 12 pozic, čili bych bral i desítku. Za katastrofální bych považoval ztrátu poloviny a více hejtmanů," vysvětlil.

 

Právě se děje

Další zprávy