Bém ovládl ODS v Praze. Pomohlo mu zákulisí a Jančík

Kateřina Eliášová
10. 11. 2009 19:20
Pavl Bém se utkal o předsedu ODS s radním Rudolfem Blažkem. 64:56
Pavel Bém zvítězil. Za každou cenu
Pavel Bém zvítězil. Za každou cenu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéfem ODS v Praze zůstává Pavel Bém. Svého vyzyvatele, radního Rudolfa Blažka, na dnešním volebním sjezdu strany porazil v poměru 64:56 hlasů.

Zaplatil za to hodně vysokou cenu. Pro podporu si musel dojít za kontroverzním smíchovským starostou Milanem Jančíkem. Hlasy mu v kuloárech sháněl i podnikatel a někdejší radní Prahy 10 Tomáš Hrdlička, kdysi stíhaný pro korupční jednání.

"Shánět si hlasy není nic špatného a pozoruhodného. Neřekl bych, že to byly zákulisní dohody, ale politické dohody, které jsou součástí každého volebního příběhu," řekl Aktuálně.cz Bém.

Že to byl právě Hrdlička, který Bémovi k vítězství pomohl, se ukázalo vzápětí. Před novináři ukázal papír, na kterém byly přesně sepsány hlasy pro Béma. "Nevychází mi to o hlas, jeden je dokonce navíc," chlubil se Hrdlička.

Bém je předseda, Jančík místopředseda

Čím Bém za své znovuzvolení zaplatil, se ukázalo asi hodinu poté. Jančík, kterého vyšetřovala několikrát policie a který čelil obvinění z nabírání tzv. černých duší, aby ovládl Prahu 5, získal 100 hlasů a stal se místopředsedou.

Kontroverzní starosta Milan Jančík se stal výměnou za hlasy pro Béma místopředsedou pražské ODS
Kontroverzní starosta Milan Jančík se stal výměnou za hlasy pro Béma místopředsedou pražské ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Poražený Blažek se ve volbách o posty místopředsedů odmítl ucházet. "Sice jsem získal podporu většiny oblastí v Praze, osmi z 15, ale bohužel jsem nepřesvědčil delegáty v sále, takže nezbývá mi nic než to respektovat," vysvětloval Blažek. 

Neodpustil si ale malou mstu. Právě "jeho" hlasy dopomohly Jančíkovi k masivní podpoře, což by Bémovi mohlo uškodit v nadcházejících parlamentních volbách. 

Magistrát nebo parlament

Bém musel slíbit ještě jednu věc. Pokud bude zvolen poslancem, opustí křeslo primátora a nebude už znovu kandidovat. Bém ale okolo tohoto slibu mlží.

"Já si nedovedu dlouhodbě představit souběh funkcí primátora a poslance," řekl Aktuálně.cz. Neupřesnil ale, zda by se byl ochoten vzdát funkce poslance nebo právě primátora.

 

Právě se děje

Další zprávy