Bém odjel pokořit Antarktidu, Praha mu zapadala sněhem

Kateřina Eliášová
11. 1. 2010 11:38
Primátor odjel na dovolenou, na radnici nikdo netuší, kam zmizel
Primátor-horolezec po návratu z nejvyšší hory světa Mount Everest
Primátor-horolezec po návratu z nejvyšší hory světa Mount Everest | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražský primátor Pavel Bém (ODS) zřejmě právě v těchto chvílích zdolává nejvyšší vrchol Antarktidy Mount Vinson.

Vyplývá to z důvěrných informací, které se podařilo nashromáždit redakci Aktuálně.cz od několika na sobě nezávislých zdrojů. Nikdo však nechtěl o dovolené primátora hovořit pod svým jménem.

O tom, že by horu rád pokořil, mluvil Bém už dříve. "Nikdy jsem se netajil, že to mám jednou v plánu," uvedl v jednom z online rozhovorů.

Fakticky to vypadá tak, že si Bém koncem loňského prosince vzal dovolenou a odjel - neznámo kam. O místě pobytu nechce mluvit jeho manželka Radmila, mlží i spolupracovníci.

"Mohu potvrdit, že má řádně nahlášenou dovolenou. Kde je, ale nevím," řekl Aktuálně.cz mluvčí úřadu Jiří Wolf. "Oficiálně je na horách, skialpinismus, lyže. Spekulace o Antarktidě potvrdit nemohu," doplnil ho šéf PR pražské radnice Aleš Koutný.

Bémův telefon je už víc jak týden nedostupný. Mobilní telefon má vypnutý také cestovatel a horolezec Rudolf Švaříček, který s Bémem absolvoval i výstup na Mount Everest.

O primátorově snaze pokořit Mount Vinson se mluvilo už loni. Bém ale po návratu z dovolené jen uvedl, že byl na horách.

Prahu řídí Blažek

Prahu v těchto dnech řídí Bémův první náměstek Rudolf Blažek. Například v neděli řídil mimořádný krizový štáb, který svolal kvůli sněhové kalamitě.

"Od pana primátora jsem koncem roku dostal pověření řídit hlavní město do 12. ledna," řekl Aktuálně.cz Blažek.

Zda se primátor objeví už na úterním zasedání městské rady, Blažek nevěděl. Radní se mají mimo jiné zabývat druhým auditem k projektu Opencard, který si nechal vypracovat právě primátor Bém.

"Nevím, zda tento materiál budeme projednávat, když nebude přítomen pan primátor. Podle mého názoru bychom měli počkat, až se vrátí," myslí si Blažek. Ani on neví, kam primátor odjel. "Řekl jen, že jede na hory," dodal

Ministerstvo o Bémovi neví

Podle českého ministerstva životního prostředí musí každý cestoval mířící na Antarktidu úřadu svoji cestu nahlásit. Pro pobyt delší než 30 dní potřebuje navíc povolení.

"Povolení musí být vydáno k pobytu delšímu než 30 dní ve skupině více než 5 osob a k dalším taxativně stanoveným činnostem v Antarktidě. Povolení musí mít také osoba, která organizuje turistické výpravy do Antarktidy. Pro pobyty individuální nebo skupiny menší než 5 členů a na dobu kratší 30-ti dnů, platí pro zájemce oznamovací povinnost," vysvětlila Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Podle informací úřadu aní Bém, ani cestovatel Švaříček, cestu na jižní pól úřadu neoznámili. "Uvedená jména nefigurují mezi osobami, které by žádali MŽP o povolení nebo ohlášení k pobytu Antarktidě. Pokud v těchto oblastech jsou, mohou být s delegací jiného státu, který může mít odlišné podmínky pro návštěvu a navíc pak u nás nemusí žádat ani oznamovat," doplnila Krebsová.

Sedm vrcholů

Na Antarktidě je nyní kolem minus třiceti stupňů. Na jižním pólu je teď léto a nejmírnější podmínky za celý rok.

Vrchol Mount Vinson (4897 m) Bémovi chybí jako poslední k tomu, aby se dostal do elitní skupiny horolezců, kteří zdolali sedm nejvyšších hor sedmi světadílů nazývané 7 Summits.

"Mám jednu horolezeckou ambici - chci zdolat nejvyšší vrcholy sedmi kontinentů. K tomu mi jeden výstup ještě chybí. Mount Vinson na Antarktidě. Není to těžký horolezecký výstup, ale logisticky a z důvodů klimatických podmínek to velmi náročné je," uvedl Bém už dříve pro MF Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy