Bém je proti podpisu Lisabonské smlouvy

Lenka Smyčková
9. 11. 2008 15:55
Primátor si myslí, že žádný člen ODS by ji neměl podpořit
Bém: O smlouvě nikdo pořádně nic neví
Bém: O smlouvě nikdo pořádně nic neví | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na televizních obrazovkách se v neděli odehrál názorový střet kandidátů na předsedu ODS Pavla Béma a Mirka Topolánka. Mají zcela opačný názor na přijetí Lisabonské smlouvy.

Pražský primátor Pavel Bém je proti přijetí Lisabonské smlouvy. Řekl to v  pořadu televize Prima Nedělní partie.

Naopak premiér Mirek Topolánek jen pár minut před Bémem v Otázkách Václava Moravce zopakoval, že on přijetí  Lisabonské smlouvy považuje za nutné.

Praktický příklad ukázal, jaké otázky by mimo jiné nastaly, kdyby Topolánek zůstal premiérem, ale ne předsedou strany.

"Není možné, abychom pro nic za nic předávali kompetence na bruselskou úroveň, a přitom pořádně nerozuměli tomu, proč to děláme," řekl na Primě Bém.

Topolánek si myslí, že podpis smlouvy, která je náhradou za zkrachovalý projekt takzvané euroústavy, je pro Česko možná v řadě bodů nevýhodný, přesto ne primárně špatný.

"Přestože je s ní spojena řada nevýhodných prvků, cena za její přijetí je přijatelná, měli bychom ji ratifikovat," uvedl Topolánek.

Topolánek: Naši voliči to tak chtějí

Češi se podle Topolánka musí rozhodnout, zda v době asertivního vymezování Ruska chtějí patřit k evropskému společenství, nebo k "podivnému mezoprostoru".

Topolánek by smlouvu podepsal i přes nevýhody pro Česko
Topolánek by smlouvu podepsal i přes nevýhody pro Česko | Foto: Ondřej Besperát

Bém ale tvrdí, že každý člen ODS včetně Topolánka je zavázán usnesením kongresu ODS, které zakazuje předávání národních kompetencí na evropskou úroveň.

Podle Topolánka je však 80 procent voličů ODS pro podpis Lisabonské smlouvy. "To není paradox. Voliči ODS jsou proevropští, neznamená to, že by byli naivní," řekl Topolánek.

Lisabonská smlouva reformuje instituce rozšířené EU. Dosavadní smlouva už stále větší Unii nestačí.

Irové ale smlouvu v referendu odmítli. Česko bude v prvním pololetí roku 2009 Unii předsedat, a bude tak jedním z jeho úkolů s Iry otázku ratifikace projednat.

Nedávno Topolánek slíbil kancléřce Merkelové, že Česko ratifikuje smlouvu do konce roku, následně však prohlásil, že to parlament nestihne.

 

Právě se děje

Další zprávy