Bém a Topolánek se usmiřovali na mimořádném grémiu

Domácí Kateřina Eliášová, Domácí, redakce DOM, eli
21. 9. 2008 22:03
Nebudeme se hádat před volbami, řekli si
"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury.
"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přísně utajovaná schůzka v hlavním sídle ODS v Praze na Jánském vršku skončila po více než hodině skončilo usmířením šéfa strany Mirka Topolánka a prvního místopředsedy Pavla Béma.

Topolánek v televizní debatě obvinil Béma z toho, že dlouhodobě spolu s Tlustým pracují proti němu i proti myšlence trojkoalice.

"Pánové Topolánek a Bém si vyříkali dnešní kauzu a došli k dohodě, že jakékoli osobní střety teď nejsou na místě a na prvním místě jsou volby," řekl Aktuálně.cz předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Grémium strany se vedle toho zabývalo aktuální politickou situací, zejména "Kauzou Morava" a také únikem odposlechů z policejního spisu Krakatice do médií.

"Pan ministr Langer se znovu obrátí na policejního prezidenta s tím, že není možné, aby cokoliv utíkalo z "otevřených svazků" z odposlechů," potvrdil Sobotka.

Špičky ODS zopakovaly požadavek na odchod poslance Vlastimila Tlustého ze sněmovny.

Na jednání se mluvilo také o odchodu poslanců Juraje Ranince a Jana Schwippela z klubu ODS, potvrdil jiný člen grémia. Oba muži klub opustili tento týden.

Žádné stanovisko k této okolnosti ale grémium strany nepřijalo. Mluvit se o tom bude na pondělním zasedání Výkonné rady ODS.

Pracuje proti mně Bém i Tlustý

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se v neděli odpoledne v televizní debatě ostře opřel do svých stranických odpůrců.

Poslance Vlastimila Tlustého a pražského primátora Pavla Béma v pořadu TV Prima Nedělní partie obvinil z toho, že dlouhodobě pracují proti němu i proti myšlence trojkoalice.

"Pavel Bém se opakovaně spojil s Vlastimilem Tlustým, pracuje proti mně i proti trojkoalici," řekl Topolánek.

Dále čtěte: V ODS zuří nový boj, municí jsou staré odposlechy

Podle Topolánka v ODS existují dvě skupiny. Jedna, která je pro otevřenou koaliční spolupráci, a druhá, která preferuje styl zákulisního vládnutí z dob opoziční smlouvy.

Tyto skupiny mezi sebou podle premiéra vedou "legitimní souboj" o směřování ODS. V tomto boji ale Mirek Topolánek podle svých slov vítězí.

Topolánek také uvedl několik příkladů situací, ve kterých proti němu Tlustý a Bém vystupovali.

Mají mezi nimi být potíže při sestavování vlády po volbách v roce 2006. "Bém a Tlustý zabránili vzniku první trojkoalice," řekl.

Stáli prý i za problémy při prezidentské volbě. A stejný rukopis Topolánek vidí i za kauzou Morava, kterou podle něj inicioval právě Vlastimil Tlustý.

"Vlastimil Tlustý je ta příčina, Morava se nechal vyprovokovat, je ten následný efekt," řekl Topolánek. Tlustý by proto podle něj měl opustit stranu i Poslaneckou sněmovnu.

Dále čtěte:
Tlustý znovu útočí: Topolánek chtěl uplácet starosty
Odpadlíci z ODS to koalici ztěžují. Vládu ale nepoloží

 

Právě se děje

Další zprávy