Bělobrádka má ve vedení Sněmovny vystřídat Bartošek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 1. 2014 10:50
Bělobrádek míří jako vicepremiér pro vědu do Sobotkovy vlády.
Volební plakát Jana Bartoška.
Volební plakát Jana Bartoška. | Foto: Radek Nohl

Praha - Lidovci už mají náhradu do čela Sněmovny za Pavla Bělobrádka, který míří jako vicepremiér do Sobotkovy vlády.

V křesle místopředsedy Sněmovny ho má nahradit místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Aktuálně.cz to potvrdily dva zdroje z KDU a posléze i sám kandidát.

"Ano, v rámci KDU padl tento návrh. Já bych se rád o tuto funkci ucházel. Budeme o tom samozřejmě jednat s našimi koaličními partnery," potvrdil svoji chystanou kandidaturu sám Bartošek.

Lidovecká výměna na postu místopředsedy Sněmovny, kteří se nakonec po delším váhání rozhodli vstoupit do koalice s ČSSD a hnutím ANO, by měla proběhnout bez problémů.

Drama to nebude

Lidovci mají v čele poslanců post čtvrtého místopředsedy - stanovit pořadí je čistě na předsedovi Sněmovny, v tomto případě tedy Janu Hamáčkovi . První místopředsedkyní je Jaroslava Jermanová (ANO), druhým místopředsedou komunista Vojtěch Filip, třetím Petr Gazdík a čtvrtým Pavel Bělobrádek.

Ostatně už volba Pavla Bělobrádka po poplašných zprávách těsně před volbou nakonec proběhla hladce i v době, kdy ještě nebylo jisté, zda KDU do vlády vůbec vstoupí.

Problém nastal až s volbou místopředsedy z řad opozice. Poslanci pak po neúspěšné kandidatuře Miroslava Kalouska (TOP 09) zvolili do čela Sněmovny až napodruhé Petra Gazdíka, předsedu Starostů a nezávislých (STAN).

 

Právě se děje

Další zprávy