Bělobrádek: Kultura je málo, chci další silný resort

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
20. 12. 2013 17:34
Lidovci váhají nad nabídkou na resort zemědělství, kultury a ministra bez portfeje.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - ČSSD a hnutí ANO nabídly KDU-ČSL tři křesla ve vznikající vládě, která zahrnují ministra bez portfeje, kultury a také lidovci požadovaného ministra zemědělství.

Šéf strany Pavel Bělobrádek přesto s návrhem spokojený není. "Obávám se, že to nebude pro KDU-ČSL dostatečné, protože včerejší celostátní výbor se vyslovil pro tři plnohodnotná ministerstva," řekl po jednání s předsedy ostatních stran.

Další varianta je, že by lidovci přijali ministra bez portfeje, ale požadovali by k zemědělství další silné ministerstvo. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přitom navrženou variantu označil za "poslední nabídku".

Podle Bělobrádka ji projedná celostátní výbor strany. Jasno by mělo být ještě před vánočními svátky.

Aktuálně.cz: Dnes jste dostali nabídku na ministra zemědělství, kultury a bez portfeje. Jak ji hodnotíte?

Pavel Bělobrádek: Nejsem příliš optimistický. Obávám se, že to nebude pro KDU-ČSL dostatečné, protože včerejší celostátní výbor se vyslovil pro tři plnohodnotná ministerstva. Kdyby byla kultura třetím plnohodnotným mandátem - neměli bychom ministra bez portfeje -, tak by to bylo přijatelné.

Takže tato nabídka je pro vás nepřijatelná?

To nechci říct, protože o tom bude rozhodovat celostátní výbor. Já ale předpokládám, že to nebude nadšeně přijímáno. Možná že se ale nakonec dohodneme na tom, že tu cenu budeme ochotni zaplatit.

Je ale vůbec prostor pro vyjednávání? Pan Sobotka řekl, že se jedná o jeho poslední nabídku.

Ano, to víceméně řekl. Já sice nepředpokládám, že výbor nabídku přijme, ale možné to je. Jsem každopádně ochoten dál jednat. A jsou tu i další možnosti - opozice nebo podpora menšinové vlády. Nemusíme v té vládě být, ale můžeme s ní hlasovat, pokud bude naplňovat náš program.

Kdy se výbor sejde?

Zatím nevím. Preferuji, abychom se sešli, ale není to nutné. Lze hlasovat i pomocí internetu nebo SMS zpráv. Každopádně bych se chtěl s oběma předsedy sejít ještě před svátky.

Usilovali jste o ministerstvo zemědělství, které jste dostali. Jaké další resorty by vás uspokojily?

Já jsem předpokládal, že dojde ke kombinaci zemědělství a jedné z nabídek, kterou jsme obdrželi předtím. Musíme mít buď dvě silná ministerstva a jedno bez portfeje, nebo tři plnohodnotná ministerstva, z nichž jedno může být slabší. Jsme ochotni udělat ústupek a přijmout pouze dvě ministerstva, pokud by byla vláda v poměru 6 - 6 - 2.

Než jsem odletěl do Spojených států, tak jsem panu Sobotkovi řekl, že některá ministerstva jsou pro nás prioritní, některá jsou méně důležitá a některá jsou až na konci seznamu. Jako prioritu jsem jmenoval ministerstvo zemědělství a po něm jedno ze silových ministerstev, jako místní rozvoj, průmysl, vnitro a doprava. Vysokou prioritu hned po zemědělství mělo školství a ministerstvo práce a sociálních věcí. Kultura byla až na posledním místě. A první nabídka byla kultura a zdravotnictví. To nebyla nabídka, ale vtip.

Nejste tedy spokojen s tím, jak s vámi ANO a ČSSD jednají?

Musím odmítnout to, že pan předseda Sobotka dává návrhy jenom nám. Vždyť součástí toho návrhu musí být i ANO. Nebo ANO dostalo, co chtělo, v prvním kole a už se s tím nesmí hýbat? Je to i otázka principu. Ten má být takový, že oběma partnerům nabídnete nějaké řešení. A ne že se s někým dohodnete a až pak se bavíte s tím třetím.

 

Právě se děje

Další zprávy