Bártova zpověď: Neřekl jsem, že Klaus dělá, co chci já

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 5. 2011 17:12
ROZHOVOR: Poslanecký klub Věcí veřejných řešil únik nahrávky se skandálními výroky
Vít Bárta: Proč pořád mluvit o půl milionu od Babáka?
Vít Bárta: Proč pořád mluvit o půl milionu od Babáka? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Únik nahrávky z březnové porady užšího vedení Věcí veřejných v pátek odpoledne řešil i narychlo svolaný poslanecký klub strany.

Poslanci si vyjasňovali, co pro ně zveřejnění skandálních výroků znamená. Lídr strany Vít Bárta na nahrávkách mimo jiné hovoří o svém vztahu s prezidentem Václavem Klausem nebo o financování VV.

Poslední verze zní: vypili jsme příliš lahví vína a některé věci jsou zkreslené.

Na klubu, který se nesešel zdaleka celý, panovala podle ministra školství Josefa Dobeše "dobrá nálada". Poslanci podle něj žádné usnesení nepřijali.

Výzvu předsedy poslanců TOP 09 Petra Gazdíka, aby VV okamžitě zveřejnily své hospodaření, nechali stranou. "Už jsme v souladu se zákonem zveřejnili veškeré hospodaření, jako ostatní strany. Nevím, jestli kolegové na nás chtějí uplatňovat nějaké přísnější parametry," prohlásila šéfka poslanců VV Karolína Peake.

Lídr strany Vít Bárta zároveň v rozhovoru pro Aktuálně.cz odmítá, že by výslovně řekl, že prezident Václav Klaus dělá to, co si Bárta přeje. "Jen když z toho pan prezident má nějaký efekt," prohlašuje teď Bárta.

Aktuálně.cz: Své výroky jste zdůvodnil tím, že jste byl opilý. Neuvažujete teď ale, že byste se úplně odstřihl do politiky?

Bárta: Nerozumím tomu, proč bych si nemohl dovolit s kamarády - dnes už tedy ne kamarády - sednout si na vínko. Moje základní profesní zjištění z politiky je, že u těžkého červeného vína se řeči o politice v momentě, když je to vaše profese, vést nesmí.

A.cz: Přestože to zdůvodňujete tím, že jste byl opilý, tak jste ale řekl, že jste schopen ovlivňovat prezidenta. Už jste s ním dnes mluvil?

Neřekl jsem, že jsem schopen ovlivňovat prezidenta.

A.cz: Počkejte...

Já jsem řekl, že když mě Viktor Paggio vyzval, abych kandidoval na předsedu, že mě k tomu vyzval i pan prezident - což taky není pravda, to byla Viktorova dedukce, tak jsem své spolustraníky začal brzdit. A je tam: když přijdu za panem prezidentem a něco si přeju, tak on ty věci činí, pokud z toho má sám nějaký efekt. A to slovo efekt silně posouvá celou větu jinam od toho, že pan prezident udělá to, co já chci. A já se mu znovu omlouvám - v podroušeném stavu jsem řekl nějaké větičky, které takto vyznívají velmi velmi špatně.

A.cz: Na nahrávce jsou ale i výroky o financování strany a TOP 09 vás vyzývá, abyste zveřejnili nejen hospodaření strany, ale i spřízněného nakladatelství.

My takové kroky děláme průběžně. Já jsem naopak první politik, který nechal novináře nahlédnout do všech svých daňových přiznání.

A.cz: To jsou vaše osobní finance, mluvíme o penězích pro stranu...

Strana má financování naprosto transparentní, v přiznání ve sněmovně jsou vidět všichni dárci. Já na té nahrávce na jasnou provokaci Kristýny Kočí popírám, že nikdy Michal Babák - ani nikdo jiný - půl milionu v hotovosti na účet strany nedal. Na všechno máme smlouvy. Je to klasická bouře ve sklenici vody.

A.cz: Ale přece není jasné, kdo ty peníze složil na Babákův účet. Teď tvrdí, že to byl on sám, nicméně banka to nahlásila jako podezřelou transakci.

To je právo každé banky a analytického útvaru ministerstva financí. Je fakt, že Michal Babák je typický příklad "teroristy", na kterého není vidět, který je poslancem a dává své daňové přiznání, tak z tohoto hlediska je patrné, že "protiteroristický" útvar na ministerstvu financí se tomuto případu logicky věnuje.

A.cz: Takže když to shrnu: žádný speciální krok nebo vysvětlení od vás teď koaliční partneři čekat nemohou?

VV v okamžiku, kdy se kýbl smradlavých věcí valí, velmi ochotně odpovídají na otázky. Jsou tu politické strany, které jsou spojované s tím, že premiér měl říct ano či ne k zakázce za půl miliardy - a této záležitosti už dnes nikdo nevěnuje pozornost. A tady se debatuje o tom, že ne půl miliardy ze státního rozpočtu, ale Babák ze svého vložil na účet půl milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy