Piráti si volí nové vedení. Bartoš chce být předsedou dál, má však dva protikandidáty

ČTK Tomáš Klézl ČTK, Tomáš Klézl
11. 1. 2020 9:36
Piráti si v sobotu na jednání celostátního fóra v Ostravě zvolí nové vedení strany. Post předsedy obhajuje Ivan Bartoš, usiluje o něj i místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík. Ve svých názorech se přitom v lecčem neshodnou, ať už v otázce vedení strany, nebo možné spolupráce s jinými politickými subjekty.

Republikové předsednictvo Pirátů podle stranických stanov sestává z předsedy a čtyř místopředsedů. Kdo se bude o tyto posty ve volbě nového vedení o víkendu ucházet, shrnuje přehled Aktuálně.cz.

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v rozhovoru pro Aktuálně.cz v listopadu 2019
Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v rozhovoru pro Aktuálně.cz v listopadu 2019 | Foto: Radek Bartoníček

Ivan Bartoš

Post předsedy Pirátů obhajuje Ivan Bartoš, který už v čele strany stál mezi říjnem 2009 a červnem 2013, následně mezi zářím 2013 a červnem 2014 a poté od dubna 2016 až dosud.

V pozici předsedy by chtěl Piráty připravit na vládní angažmá po sněmovních volbách v roce 2021, ve které věří. Pokud získá podporu straníků, chce se stát volebním lídrem a aspirovat na post premiéra. Zaměřit se chce také například na zvyšování kompetencí členů nebo zefektivnění vnitrostranického sdílení informací.

Spolupráce s dalšími subjekty před volbami do Poslanecké sněmovny podle Bartoše nemá smysl, pokud strany nemají totožná východiska. Větší smysl vidí v povolebním vyjednávání.

 

Právě se děje

Další zprávy