Bárta zůstává poslancem, vedení VV stojí za ním

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
14. 4. 2012 7:05
Kolegové mu poděkovali za práci předsedy klubu a vyjádřili podporu v odvolání u soudu
Klub Bártu nepotopil. Naopak mu poděkoval za práci a vyjádřil podporu.
Klub Bártu nepotopil. Naopak mu poděkoval za práci a vyjádřil podporu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení Věcí veřejných ve svém stranickém sídle v pražské Štefánikově ulici jednalo po nepravomocném rozsudku nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou více jak deset hodin o budoucnosti strany.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová potvrdila neoficiální informace Aktuálně.cz, že širší vedení VV vyslovilo Vítu Bártovi podporu v odvolacím řízení korupční kauzy, poděkovalo mu za práci předsedy klubu a k odchodu ze sněmovny ho nevyzvalo.

Bárta tedy nadále zůstává poslancem, počká si zřejmě až na pravomocný rozsudek soudu. Na něj zřejmě počkají i koaliční partneři.

Krátce po vynesení rozsudku nicméně uvedl, že se vzdá své funkce šéfa poslaneckého klubu Věcí veřejných a pozastaví členství ve straně.

Nového předsedu klubu budou VV volit 22. dubna. Do konce května se pak podle Klasnové uskuteční první celostátní volební konference strany, na níž členové konstatují, že mandát předsednictva vyprší předčasně.

Poté bude následovat internetová volba předsedy. Vítěze volby potvrdí delegáti strany na další konferenci. Ta by měla následovat do konce června a zvolí nové vedení strany. 

Předseda strany Radek John uvedl, že o funkci nebude znovu usilovat, pokud ho zaujme vize některého z jiných kandidátů. O předsednické křeslo se už přihlásila místopředsedkyně strany a vicepremiérka za VV Karolína Peake, usilovat by o něj mohl i někdejší místopředseda a kritik vládní spolupráce Tomáš Jarolím.

Jednání Věcí veřejných pokračovalo do pozdních večerních hodin usnesením krajů.

Řešil se nejen Bárta, ale i Dobešové

Věci veřejné v pátek řešily také to, kým po odchodu Josefa Dobeše obsadí místo ministra školství. Jméno nového ministra by měly premiérovi navrhnout příští týden, rozhodne o něm výkonná rada strany.

Kateřina Klasnová odchází od soudu s Vítem Bártou.
Kateřina Klasnová odchází od soudu s Vítem Bártou. | Foto: Ludvík Hradilek

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která byla mezi uvažovanými kandidáty, do čela resortu nechce.

Uvažovalo se i o dalších stranících, například místopředsedech strany Milanu Šťovíčkovi a Dagmar Navrátilové. Oba mají pedagogické zkušenosti. Spekulovalo se i o nestranickém kandidátovi.

Grémium VV v pátek také uzavřelo kapitolu nedávné vládní krize. Přijalo vysvětlení ministra dopravy Pavla Dobeše, který se minulý týden vzepřel usnesení grémia a odmítl podat demisi. Nyní již vedení VV demise ministrů strany nepožaduje.

O Bártovi již bez Bárty

Na jednání dorazil i v pátek nepravomocně odsouzený Vít Bárta, který již dopoledne po vynesení rozsudku uvedl, že se vzdá své funkce šéfa poslaneckého klubu Věcí veřejných a pozastaví členství ve straně.

Bárta zasedání opustil kolem půl šesté, stranické grémium však pokračovala dál. "Zatím není nic dojednáno," uvedl stroze při odchodu.

Předseda strany Radek John při příchodu do budovy uvedl, že volební konference by mohla pomoci v očištění strany. "Nemám nic proti volebnímu kongresu, pokud to pomůže Věcem veřejným znovu se nastartovat, já to podporuji," řekl.

Na otázku, zda by svoji funkci obhajoval, John uvedl: "To uvidíme podle síly kandidátů, jaké vize představí. Pokud program některého kandidáta bude jasně životaschopný, tak ho podpořím, jinak budu kandidovat."

Vedení VV: Složení mandátu? To je jeho věc

Předseda Věcí veřejných je přesvědčen, že je na Vítu Bártovi, zda složí po rozsudku v korupční kauze poslanecký mandát. Výkonná rada VV označila za výraz občanské a politické odpovědnosti páteční rozhodnutí Bárty odejít z čela poslaneckého klubu poté, co byl podmínečně a zatím nepravomocně odsouzen za uplácení.

O tom, zda má Bárta opustit poslanecké lavice úplně, musí rozhodnout politik sám i podle vicepremiérky a možné Johnovy nástupkyně v čele strany Karolíny Peake. "Rozhodnutí nechám na něm. Myslím, že je to tak fér," uvedla.

Vnitrostraničtí oponenti Radka Johna a Víta Bárty v rámci Věcí veřejných se během pátečního odpoledne chystali své vůdčí duo odstavit tím, že donutí svého předsedu svolat mimořádný volební kongres.

Předběhl je ovšem rozsudek o vině Víta Bárty z úst soudce Jana Šotta. Ten usoudil, že Bárta se svým jednáním uplácení dopustil a potrestal jej podmínkou.

Záhy poté přišla první reakce z tábora politiků VV, kteří se postavili během poslední vládní krize na stranu rebelujících ministrů a místopředsedkyně Karolíny Peake.

"Vít Bárta nyní musí splnit slovo a opustit politiku. Domnívám se, že je na místě i rezignace na poslanecký mandát. Věci veřejné musí nyní projít hlubokou sebereflexí. Je třeba zvolit nové vedení strany," uvedla pro Aktuálně.cz místopředsedkyně Dagmar Navrátilová.

Následovala informace od Karolíny Peake, která oznámila, že se musí neprodleně sejít výkonná rada Věcí veřejných, aby se mohli poradit, jak dál.

Deník Insider přitom již ve svém čtvrtečním vydání popsal, že uvnitř Věcí veřejných vznikl plán, jak se pokusit stranu, již by nyní volilo jen 1,3 procenta voličů, resuscitovat.

Nejprve John, pak Bárta a naopak

Úvodním krokem mělo být svolání mimořádného volebního kongresu ještě před prázdninami, na kterém by místo Radka Johna v čele strany nahradila Karolína Peake, aby se strana mohla připravit na podzimní krajské volby. 

Po odchodu Johna z čela strany měl následovat i odsun Víta Bárty z vedení poslaneckého klubu. První pokus přesvědčit straníky k převolení vedení měl proběhnout v pátek odpoledne na grémiu.

Odpůrci tandemu Bárta - John ovšem sbírají podporu i v krajích - ke svolání mimořádného volebního kongresu je totiž potřeba podpora osmi regionů a "peakovci" v současnosti disponují polovinou potřebných hlasů. Navíc další krajské organizace o podpoře myšlenky přepřáhnout vážně uvažují.

Iniciátoři změny poměrů uvnitř Věcí veřejných přitom ještě před vynesením rozsudku přiznávali, že posloupnost kroků může změnit právě páteční rozsudek. "Pokud by soud Bártu odsoudil, byl by nejprve sesazen on a teprve poté by došlo na Johna," uvedl zdroj.

 

Právě se děje

Další zprávy