Bárta vzdal boj o předsedu VV: Stojím za Johnem

Michal Žák Michal Žák
11. 5. 2011 15:59
Můj čas ještě nenastal, řekl bývalý ministr dopravy a šedá eminence politiky
Foto: Jan Langer

Praha - Faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta oznámil, že nebude kandidovat na post předsedy strany.

VV chtěl šéfovat ještě dříve, než přišel o post ministra dopravy. Od plánu kandidovat neustoupil ani poté, co média zveřejnila jeho plán, jak bude díky angažmá v politice profitovat jeho byznys.

Nyní stanovisko změnil: Strana podle něj jako "jeden muž" podpořit Radka Johna.

Vicepremiér pro boj s korupcí ve středu oznámil rezignaci. Vadilo mu vměšování premiéra Petra Nečase do chodu úřadu, John dále tvrdí, že premiér z ODS nemá chuť skutečně bojovat s korupcí.

Bárta tento krok označil za důkaz, že Johnovi nešlo o koryto. "Z pozice předsedy strany nemohl udělat více," míní někdejší ministr dopravy. "Nyní se strana musí sjednotit za Radkem Johnem. Z VV a Radka Johna si nikdo legraci dělat nebude," prohlásil.

O hlasy véčkařů se tak kromě Johna budou koncem května ucházet i předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake, poslanec a významný sponzor Michal Babák a místopředsedkyně sněmovního výboru pro vědu Dagmar Navrátilová.

Peake původně kandidovat nechtěla, především kvůli rodině. Svůj názor ale změnila, přičemž za hlavní podnět uvedla nedávnou vnitrostranickou krizi s údajným uplácením poslanců právě Vítem Bártou.

Po ní strana ze svých řad vyloučila Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Nejmenší poslanecký klub musel opustit i Stanislav Huml, který ale nebyl členem Věcí veřejných.

 

Právě se děje

Další zprávy