Bárta ukázal nové desatero VV. Chce i levnější stát

ČTK ČTK
16. 2. 2013 14:05
Bárta nové programové desatero představil na konferenci Věcí veřejných
Foto: Ludvík Hradilek

* Doplnili jsme informaci, že Bártův program konference VV schválila.

Praha - Levnější život ve spravedlivém státě, boj proti korupci a nižší daně obsahuje nové programové desatero, které na konferenci Věcí veřejných představil nejvážnější kandidát na nového předsedu strany Vít Bárta.

Bárta přijetím desatera podmínil svou kandidaturu, konference vzápětí jeho program schválila.

Zatím ještě neformální vůdce Věcí veřejných chce posílit právo na ochranu majetku nebo zachránit regionální nemocnice. Jeho projevem se prolínala kritika "impotentní pravice" a boj proti oligarchiím, které podle něj ovládají český stát.

"Selhala pravice ve schopnosti v této zemi udělat pořádek. Chrání kartelové dohody, chrání oligopoly velkých společností, které dusí konkurenceschopnost českých podnikatelů," prohlásil Bárta spolu se sloganem, že "oligarchii impotentní pravice dává naději na sociální dávky nadržená levice".

Bárta: Občané jsou vedeni k rezignaci

Občané jsou podle něj vedeni k rezignaci a pasivitě. Strana by proto měla vyměnit přeškrtnutého dinosaura ve svém volebním logu za přeškrtnutého pomyslného rezignovaného občana a bojovat za to, "abychom v Čechách měli sebevědomé občany".

Desetero VV podle Bárty

  • Levnější život ve spravedlivém státě
  • Boj proti korupci nevzdáme
  • Nižší daně = stejný příjem
  • Přímá volba poslanců, starostů a referenda
  • Spravedlivé důchody bez chudoby
  • Záchrana českého zdravotnictví
  • Více peněz do kvalitního školství
  • Poctivé podnikání se musí vyplatit
  • Právo na obranu: Můj dům, můj hrad
  • Plnohodnotný život v regionech

Bárta v desateru vytyčil úsilí zničit nejrůznější odvětvové lobby.

V boji proti korupci se chce spojit s občanskými iniciativami a osobnostmi, neboť jen na politické scéně se to nezdaří.

Bárta v rámci desatera zdůraznil také snahu o zachování regionálních nemocnic, které podle něj poskytují kvalitní, ale levnější péči než ty velké. České školství chce mít "hýčkaným a preferovaným oborem".

VV jsou jako terminátor, řekl

Lídr VV chce bojovat chce také za lepší život v regionech, spravedlivé důchody, podporu poctivého podnikání nebo posílení práva na ochranu majetku.

Pokládá za absurdní, když občan bránící svůj majetek skončí ve vězení za napadení lupiče. Bárta na konferenci také přirovnal stranu k terminátorovi, kterého je možné rozstřílet, ale přesto vždy vytáhne do boje.

"Věci veřejné mi připomínají terminátora. Můžete je roztavit, sešrotovat, ale druhý den je znovu najdete v útoku. Někdy chybí ruka, někdy hlava, někdy obě dvě nohy, ale stále jsou vpředu," prohlásil Bárta.

Bárta také uvedl, že pro stranu, která má podle průzkumů mizivé šance na setrvání ve Sněmovně, je naprostou prioritou komunální politika. VV by podle něj měly mít maximum opozičních obecních zastupitelů. Je to nejúčinnější cesta pro "vykořenění kmotrů, kteří nás zničili na úrovni Poslanecké sněmovny", řekl novinářům.

 

Právě se děje

Další zprávy