Bárta u soudu. S Paroubkovým Bendou se pře o "kmotra"

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
18. 8. 2011 13:35
Lídr VV obvinil socialistu Bendu, že nekale ovlivňuje dění ve stavebních zakázkách
Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta se před Městským soudem v Praze pře se spolupracovníkem někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a dosud vlivným severočeským sociálním demokratem Petrem Bendou.

V procesu, který začal ve čtvrtek, Bárta obhajuje své výroky, že vedení ŘSD v Ústeckém kraji řídí "slavní kmotři ODS a sociální demokracie", tedy mocný podnikatel Patrik Oulický (ODS) právě s Petrem Bendou.

Ještě jako ministr dopravy navíc oba muže v pořadu České televize spojil s podivnými dohodami na Ředitelství silnic a dálnic a uvedl, že určitý manažer z ředitelství má od těchto dvou politiků značné výhody a zakrývá kroky jisté stavební společnosti.

Benda Bártovo nařčení ohodnotil jako "za hranicí duševní příčetnosti" a podal na někdejšího člena vlády žalobu. Po bývalém ministrovi dopravy požaduje 100 tisíc korun. Původně požadoval finanční satisfakci milion korun, jeho právník Pavel Hrtús řekl, že svůj požadavek přehodnotil a snížil na desetinu.

Vedle toho chce od Bárty, případně ministerstva dopravy, také omluvu - soukromou i prostřednictvím médií.

Bártův právní zástupce Oldřich Chudoba u soudu namítl, že Benda neměl žalovat jeho klienta, ale pouze ministerstvo dopravy, protože svá slova pronesl jako šéf úřadu a odvolával se na jeho dokumenty.

Podobnou námitku vyslovila právnička ministerstva s tím, že žaloba by měla směřovat pouze na Bártu. "Máme za to, že pan doktor (Bárta) nevystupoval jménem ministerstva dopravy, neboť hodnotil celkové společenské dění ze svého hlediska," uvedla.

Hrtús již předtím řekl, že žaloba směřuje především na Bártu, ale z "procesní opatrnosti" i na ministerstvo, kdyby soud uznal, že Bárta svá slova pronesl jako ministr a odpovědným je úřad.

Čí je Benda kmotr?

Chudoba označil žalobu za neodůvodněnou, s právničkou ministerstva mají za to, že Bártovy výroky byly neurčité a nemohly Bendu poškodit. Chudoba namítl, že výraz kmotr v souvislosti s Bendou nepoužil poprvé Bárta, ale již předtím jej takto nazvala média. Předložil kvůli tomu soudu jako důkaz řadu článků zveřejněných před vysíláním OVM.

Některé z nich připomněly, že Benda je kmotrem Margarity, dcery expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Soudce Tomáš Novosad k tomu s úsměvem podotkl, že Benda nepochybně kmotrem je, není si však jist, zda to Bárta v OVM myslel zrovna takto.

V žalobě stojí, že Bárta v pořadu ČT Bendu nepřímo obvinil i z možného vlivu na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Chudoba k tomu řekl, že výtce nerozumí, protože v této souvislosti Bendovo jméno nepadlo.

Žaloba interpretuje Bártova slova i tak, že Benda prostřednictvím svých vazeb na manažery ŘSD kryje nelegální kroky stavebních společností, z čehož má plynout finanční odměna jemu i ČSSD. Chudoba podotkl, že i žaloba uznává, že teze o financování Bendy s Oulickým byla dotazem Moravce na Bártu.

Jeho klient na to podle žaloby odpověděl, že "bezesporu se zdá, že určité ekonomické výhody tam tímto směrem mohou být". Podle Chudoby šlo o neurčitou odpověď a není jasné, jak by se Bendy mohla dotknout.

Následující vyjádření pro ČT a Novu byla podle Bártova právníka vytržena z kontextu. Benda, jako veřejně známá osoba, musí navíc podle Chudoby snést větší míru kritiky než běžný člověk. Žaloba naopak tvrdí, že výroky hranice přípustné kritiky překročily.

Chudoba zároveň trvá na tom, že Bártova slova měla pravdivý základ. Navrhl proto výslech několika lidí. Jde například o místopředsedu VV a teplického zastupitele Tomáše Jarolíma, Zdeňka Maříka z chomutovské správy ŘSD nebo poslance Jaroslava Foldynu (ČSSD).

Novosad po vyslechnutí vyjádření všech tří právních zástupců provedl především listinné důkazy, hlavně nejrůznější novinové či internetové stránky. Nechal přehrát i záznam OVM. Jednání pak odročil na 6. října, chce předvolat svědky.

U soudu je i Bártův spolustraník

Bárta není první politik Věcí veřejných, který se se severočeským sociálním demokratem potká u soudu. V minulosti žaloval za pomluvu teplického aktivistu, dnes místopředsedu Věcí veřejných Tomáše Jarolíma.

Ten ve svém periodiku označil tehdy vlivného člena ústecké ČSSD za "asociálního demokrata" kvůli vystěhování Bendových nájemníků.

Ústecký krajský soud začátkem července rozhodl, že se Jarolím za své kritické články Bendovi omlouvat nemusí. V současnosti ovšem pokračuje jejich spor v rovině ochrany osobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy